web analytics

ΕducationGR |

Σεμινάρια, σπουδές, υποτροφίες κ.α.

Φοιτητικές εργασίες: Τα πιο συχνά λάθη των φοιτητών

Η εκπόνηση μιας φοιτητικής εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Άλλωστε, πολλές φορές πρόκειται για την τελική εργασία της σχολής και είναι αυτή που δίνει το εισιτήριο για την απόκτηση του πτυχίου.

Ωστόσο, πολλές φορές, όταν οι καθηγητές καλούνται να διορθώσουν μία φοιτητική εργασία διαπιστώνουν πως είναι γεμάτη από λάθη.

Διαβάστε παρακάτω τα πιο συχνά λάθη που γίνονται από τους φοιτητές και προσπαθήστε να τα αποφύγετε.

Εστιάστε σε ένα Συγκεκριμένο Θέμα

Το πιο σύνηθες λάθος που παρατηρείται στη διόρθωση μιας φοιτητικής εργασίας είναι η μη εστίαση του συντάκτη της σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Μερικοί φοιτητές ενώ έχουν επιλέξει με τι θα ασχοληθούν, κατά τη διάρκεια της έρευνας ανακαλύπτουν νέα ενδιαφέροντα στοιχεία, τα εντάσσουν στη διατριβή τους με αποτέλεσμα όμως να απομακρύνονται από το αρχικό τους θέμα.

Για να μην υποπέσετε σε αυτό το σφάλμα, σκεφτείτε και σημειώστε τι ακριβώς θέλετε να καλύψετε με την εργασία και παραμείνετε μόνο σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση που χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια, μπορείτε να αναθέσετε τις διορθώσεις της φοιτητικής εργασίας σας σε έναν πιστοποιημένο ακαδημαϊκό writer.

Τεκμηριώστε σωστά

Η μη ύπαρξη πολλών στοιχείων για να τεκμηριωθούν οι απόψεις που διατυπώνονται, είναι άλλο ένα συχνό λάθος που πρέπει να διορθωθεί, προτού παραδοθεί στον επιβλέποντα καθηγητή η πτυχιακή εργασία. Φροντίστε να διεξάγετε μία ενδελεχή έρευνα και συγκεντρώστε αρκετές πηγές που θα εμπλουτίσουν τη διατριβή σας.

Προσέξτε τη Λογοκλοπή

Η ακούσια λογοκλοπή είναι ένα πολύ σοβαρό ατόπημα που δυστυχώς συμβαίνει αρκετές φορές στις εργασίες των φοιτητών.

Εάν ξεκινήσετε την έρευνα και τη συγγραφή νωρίς, θα μπορέσετε να επεξεργαστείτε καλύτερα τις πηγές που έχετε, ώστε να μην υποπέσετε σε λογοκλοπή. Σε περίπτωση που ο υπεύθυνος καθηγητής ζητήσει να γίνει διόρθωση της εργασίας λόγω πλαγιαρισμού κάντε τα εξής:

  • Διαβάστε τις πηγές που συγκεντρώσατε και γράψτε τις σημαντικότερες πληροφορίες με δικά σας λόγια. Έτσι, θα κατανοήσετε καλύτερα το νόημα κάθε πηγής.
  • Εάν προσθέσετε στο κείμενο σας τα λεγόμενα κάποιου άλλου ατόμου αυτολεξεί, προσθέστε στα λόγια του εισαγωγικά και γράψτε το όνομά του και πού βρήκατε το συγκεκριμένο χωρίο.
  • Εάν πάλι, παραφράσετε τα λόγια του ατόμου, δεν θα βάλετε εισαγωγικά, αλλά πρέπει οπωσδήποτε ξανά να αναφέρετε το όνομα του.
  • Για να είστε βέβαιοι πως κατά τη διάρκεια της συγγραφής, δεν θα ξεχάσετε τις δηλώσεις που έκανε το κάθε άτομο, όταν συλλέγετε τις πηγές σας, κάντε μία λίστα και προσθέστε τες όλες, ακόμα και αν δεν τις χρησιμοποιήσετε. Δίπλα από τη δήλωση κάποιου ατόμου, συμπληρώστε πάντα πού τη βρήκατε. Έτσι, δεν θα ανησυχείτε για τον ακούσιο πλαγιαρισμό.
  • Πριν παραδώσετε την εργασία, ελέγξτε την με κάποιο εργαλείο λογοκλοπής.

Μορφοποιήστε Σωστά το Κείμενο σας

Οι αντίθετες απόψεις γύρω από ένα θέμα είναι απαραίτητες μα αρκετοί σπουδαστές ξεχνούν να τις προσθέσουν στη διατριβή τους. Μην κάνετε και εσείς το ίδιο λάθος για να έχετε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η λανθασμένη μορφοποίηση μιας εργασίας δύναται να αφαιρέσει βαθμούς από τον φοιτητή, αν δεν τη διορθώσει εγκαίρως.

Πριν ξεκινήσετε το γράψιμο, ελέγξτε προσεκτικά τις οδηγίες που θα πάρετε από τη σχολή για το πώς θα πρέπει να συντάξετε την εργασία.

Σε κάθε σχολή υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε.

Σιγουρευτείτε πως οι εσοχές, τα περιθώρια, η αρίθμηση που έχετε κάνει στην εργασία, συμβαδίζουν με τις οδηγίες που σας δόθηκαν.

Άλλα Συχνά Λάθη

Άλλα λάθη που υπάρχουν στις φοιτητικές εργασίες και χρειάζονται διόρθωση είναι τα ακόλουθα:

  • Ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά: Από βιασύνη, μπορούν να γίνουν τέτοια μικρά λάθη, που μπορούν να καταστρέψουν την καλή εικόνα μιας διατριβής. Όταν γράφετε το κείμενο, μην εφησυχάζετε με το λεξικό που έχει το word.Διαβάστε αρκετές φορές τι γράψατε για να διορθώσετε τυχόν λάθη. Προσέξτε ακόμη να συμφωνεί το ρήμα με το υποκείμενο. Ελέγξτε και τον χρόνο που χρησιμοποιείτε να είναι ο ίδιος σε όλα τα κεφάλαια της εργασίας.Μη γράψετε δηλαδή την ‘Εισαγωγή’ με Ενεστώτα και τον ‘Επίλογο’ με Αόριστο.
  • Επανάληψη λέξεων και φράσεων: Για αποφύγετε την επανάληψη ίδιων λέξεων αλλά και φράσεων, συμβουλευτείτε ένα λεξικό συνωνύμων και αντικαταστήστε ορισμένες λέξεις με το συνώνυμο τους.
  • Χρήση σύνθετης γλώσσας: Γράψτε απλές, μικρές και κατανοητές φράσεις και αποφύγετε την υπερβολική ορολογία.

Ανακεφαλαιώνοντας, η φοιτητική εργασία πρέπει να ελεγχθεί και να εξεταστεί λεπτομερώς για τυχόν λάθη, πολλές φορές πριν την τελική παράδοση της.

Τα λάθη είναι ανθρώπινα και είναι λογικό να υπάρχουν στη σύνταξη οποιουδήποτε κειμένου.

Ωστόσο, εάν ιδίως πρόκειται, για την τελική πτυχιακή εργασία που θα παραδώσετε πριν την απόκτηση του πτυχίου, αφιερώστε αρκετό χρόνο στις διορθώσεις της εργασίας και αποφύγετε όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Show More