Εάν επιθυμείτε να σπουδάσετε στη Γερμανία, θα πρέπει να έχετε απολυτήριο λυκείου. Δυνατότητα για σπουδές στη Γερμανία προσφέρουν επίσης το International Baccalaureate (δηλαδή το διεθνές απολυτήριο με το οποίο κάποιος μπορεί να σπουδάσει απευθείας στο εξωτερικό) καθώς και τα μαθήματα GCE A Levels
Τα πιο πολλά γερμανικά πανεπιστήμια είναι κρατικά και η φοίτηση είναι δωρεάν. Ωστόσο, μερικά ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας καθόρισαν ένα περιορισμένο ποσό διδάκτρων, το οποίο υπολογίζεται στα 500 ευρώ/εξάμηνο και χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.
Δωρεάν φοίτηση σε κορυφαία κρατικά ιδρύματα
Το ποσό αυτό καθορίζεται, βέβαια, από το κάθε κρατίδιο και από την κάθε σχολή ξεχωριστά. Τα μηνιαία έξοδα ενός φοιτητή στη Γερμανία κυμαίνονται γενικά μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ. Στα έξοδα αυτά συμπεριλαμβάνονται ενοίκιο, διατροφή, ένδυση, συγκοινωνίες, τηλέφωνο/Internet, ιατρική κάλυψη, σπουδαστικά υλικά, καθώς επίσης και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.
Το μηνιαίο κόστος ζωή εξαρτάται, βέβαια, από την προσωπική κατάσταση του φοιτητή αλλά και από την πόλη όπου σπουδάζει. Σε μεγάλες πόλεις όπως Frankfurt am Main, Hamburg, Munchen χρειάζεται ένας φοιτητής περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι σε μικρότερες πόλεις όπως Dresden, Jena, Erfurt.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Δίνονται από την Πρεσβεία της Γερμανίας, Καραολή και Δημητρίου, Κολωνάκι Αθήνα 10675, τηλ.: 210-7285111, 7285242 και από το άψογο στην εξυπηρέτηση Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Ιnstitut), Ομήρου 14-16 Αθήνα, τηλ.: 210-3608111, -15.
Επίσης από το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, Βασιλίσσης Ολγας 66, τηλ.: 2310-889610, Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DΑΑD), Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, τηλ.: 2310-997556.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (1386)
Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας είναι ένα κοσμοπολίτικο, φιλελεύθερο και ανοιχτό στις επιστημολογικές τάσεις ίδρυμα, το οποίο απολαμβάνει παγκόσμιο κύρος και αναγνώριση. Η διάσημη Φιλοσοφική Σχολή έχει κατατμηθεί σε πέντε τμήματα, ενώ οι Οικονομικές Επιστήμες έχουν αυτονομηθεί. Κάθε του τμήμα αποτελεί μία εγγυημένη για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης επιλογή σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Πανεπιστήμιο της Λειψίας (1409)
Ενα από τα αρχαιότερα και διασημότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, που μεταξύ άλλων έχει συνδεθεί με τα ονόματα των Νίτσε, Γκαίτε και Βάγκνερ. Η Λειψία είναι πόλη τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και εκδοτικών επιχειρήσεων, γεγονός που αφήνει τη σφραγίδα του στους κλάδους σπουδών του πανεπιστημίου, το οποίο έχει ενσωματώσει στα τμήματά του νέα πρωτοποριακά προγράμματα στη Διοίκηση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στο Τραπεζικό και Χρηματιστηριακό Σύστημα, στις Δημόσιες Σχέσεις και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Πανεπιστήμιο Κολωνίας (1388)
Είναι το τρίτο πολυπληθέστερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας με περίπου 55.000 φοιτητές. Προσφέρει τα πλεονεκτήματα ενός campus, χωρίς όμως να βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πόλης. Διατηρεί πολύ καλή φήμη σε όλο τον κόσμο και επιλέγεται από μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών. Καλλιεργεί στενή συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Ρennsylvania State και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας αλλά και με το δικό μας Αριστοτέλειο και γενικά θεωρείται το πανεπιστήμιο με τον εντονότερο διεθνή προσανατολισμό. Οι τομείς Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών προσφέρουν ένα μοναδικό στο είδος του πρόγραμμα με τον τίτλο Εuropean Μanager.
Πανεπιστήμιο Νυρεμβέργης «Friedrich-Αlexander» (1743)
Διακρίνεται για τον συνδυασμό παράδοσης και νεωτερικότητας και καλύπτει σχεδόν το σύνολο των σύγχρονων επιστημονικών πεδίων. Μολονότι διαθέτει μακρά παράδοση στην κλασική παιδεία, δεν υστερεί στους τομείς των Κοινωνικών και των Θετικών/Τεχνολογικών Επιστημών. Η λειτουργία και τα προγράμματα σπουδών του ενθαρρύνουν τη συνεργασία φοιτητών από διαφορετικά επιστημονικά πεδία.
Πανεπιστήμιο Μπάμπεργκ «Οtto-Friedrich» (1647)
Η έμφαση στις Καλές Τέχνες, στις Κοινωνικές Επιστήμες και ιδιαιτέρως στα Οικονομικά αποτελούν τα δυνατά σημεία του πανεπιστημίου. Στους τομείς αυτούς προσφέρονται σύγχρονα προγράμματα σπουδών από τη Θεολογία έως τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Πανεπιστήμιο Βρέμης (1971)
Τις τελευταίες δεκαετίες η όμορφη πόλη της Βρέμης έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό και επιστημονικό κέντρο. Το πανεπιστήμιο φημίζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τους τομείς Τεχνολογίας, Περιβαλλοντικής Ερευνας, Πληροφορικής, Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας.
Πολυτεχνείο Μονάχου (1868)
Πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση των τεχνολογικών εξελίξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι το ίδρυμα που συνέβαλε αποφασιστικά στη μεταμόρφωση της Βαυαρίας από αγροτική επαρχία σε κορυφαία βιομηχανική περιοχή. Το κεντρικό κτίριο εδρεύει στην καρδιά του Μονάχου, ενώ η Γεωργική Σχολή και η Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων είναι εγκαταστημένες σε απόσταση 30 χλμ. από το Μόναχο. Η μεγάλη φήμη του τεχνολογικού ιδρύματος τονίζεται και από την απόκτηση τριών βραβείων Νόμπελ από επιστήμονές του. Απαιτητικότατο admission.
Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ «Αlbert-Ludwigs» (1457)
Ο κλάδος της Ιατρικής είναι διεθνώς αναγνωρισμένος χάρη στις εκτεταμένες κλινικές και πειραματικές έρευνές του. Το Φράιμπουργκ, βάσει στατιστικών, είναι η πόλη που οι περισσότεροι Γερμανοί θα ήθελαν να ζουν χάρη στον ιδανικό αριθμητικά πληθυσμό και την πλούσια πολιτιστική ζωή.
Πανεπιστήμιο Κωστάντζας (1966)
Τα μεγαλύτερα και δυνατότερα προγράμματα σπουδών του είναι αυτά των Πολιτικών Επιστημών και της Δημόσιας Διοίκησης.
Είναι ένα πανεπιστήμιο campus, με σύγχρονες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις όχθες της ομώνυμης λίμνης στα σύνορα με την Ελβετία και την Αυστρία.
Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ (1907)
Εχει μακρά και αξιοζήλευτη παράδοση στις Οικονομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, οι οποίες εξακολουθούν να κυριαρχούν στις προτιμήσεις των φοιτητών.
Τα προγράμματα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων απολαμβάνουν πολύ καλής φήμης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μαζί με το πρόγραμμα ανωτάτης εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Επιστήμη θεωρούνται πρωτοποριακά.
Πηγή: ethnos.gr