web analytics

ΕducationGR |

Σεμινάρια, σπουδές, υποτροφίες κ.α.

3,138 απόφοιτοι από Κύπρο πάνε Ελλάδα για σπουδές

Θέση στο όνειρο για περισσότερους από τρεις χιλιάδες αποφοίτους, οι οποίοι εξασφάλισαν θέση στα Ελληνικά Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους, τα τμήματα ιατρικής, οδοντιατρικής και κτηνιατρικής της Ελλάδας κατέγραψαν τις υψηλότερες βαθμολογίες εισαγωγής για τους Κύπριους υποψηφίους.

Η κατανομή στα Ελληνικά Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) έγινε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, βάσει του «Γενικού Βαθμού Πρόσβασης» και των κριτηρίων πρόσβασης των Παγκύπριων Εξετάσεων 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, από το σύνολο των 3,347 υποψηφίων, αποφοίτων Κυπριακών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης που υπέβαλαν αίτηση εισαγωγής στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, οι 3,138 υποψήφιοι εξασφάλισαν θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας σε 396 διαφορετικά Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Από τους δεκαπέντε υποψηφίους που εξασφάλισαν τις υψηλότερες βαθμολογίες και αιτήθηκαν πρόσβαση στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας, οι έξι επέλεξαν Τμήματα Ιατρικής, μία το Τμήμα Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης, τέσσερις το Τμήμα Νομικής, ένας το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, μία το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και δύο το Τμήμα Φυσικής.

Από τους δέκα πρωτεύσαντες των Παγκύπριων Εξετάσεων 2012, οι επτά υπέβαλαν αίτηση για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας και επέλεξαν τα Τμήματα Ιατρικής, Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νομικής.
Τα δέκα Πανεπιστημιακά Τμήματα με τις υψηλότερες βαθμολογίες ήταν τα Τμήματα Ιατρικής: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης (Ηράκλειο), Πάτρας, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας (Λάρισα), Οδοντιατρικής Θεσσαλονίκης, Ιατρικής Θράκης, (Αλεξανδρούπολη), Οδοντιατρικής Αθήνας και Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις αιτήσεις των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΑΕΙ Ελλάδας, τα δημοφιλέστερα Τμήματα επιλογής των υποψηφίων ήταν τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας, Διατροφής και Διαιτολογίας, Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης και Βιολογίας.
Τα Τμήματα με το μεγαλύτερο αριθμό επιτυχόντων ήταν τα Τμήματα Νομικής Θράκης, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Οικονομικών Επιστημών Θεσσαλονίκης, Οικονομικών Επιστημών Αθήνας, Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θράκης, Μαθηματικών Πάτρας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θράκης, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πειραιά και Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θράκης.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι, σύμφωνα με το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, οι εγγραφές των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν από 11.9.2012 μέχρι και 28.9.2912. Τα ονόματα των επιτυχόντων θα σταλούν απευθείας από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας σε όλες τις Σχολές /Τμήματα, οπότε δεν θα χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη «Βεβαίωση Εξασφάλισης Θέσης». Επιπρόσθετα, καλούνται οι επιτυχόντες να επικοινωνούν με τις Γραμματείες των Σχολών/Τμημάτων για τυχόν αλλαγές στις εξαγγελθείσες ημερομηνίες εγγραφών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι θέσεις των στρατευσίμων επιτυχόντων θα κρατηθούν αυτόματα, ώστε να φοιτήσουν όταν θα ολοκληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, αφού προσκομίσουν, πέραν των απαιτούμενων προαναφερομένων «Δικαιολογητικών» και σχετική «Βεβαίωση» από το Στρατολογικό Γραφείο της Επαρχίας τους.

Ο Υπουργός συνεχάρη όλα τα παιδιά που έχουν επιτύχει και ευχήθηκε μέσα από αυτή την επιτυχία πολλά από τα όνειρά τους σύντομα να γίνουν πραγματικότητα.

Οσον αφορά τα παιδιά που δεν κατάφεραν να επιτύχουν ή η επιλογή τους δεν είναι αυτή που ανέμεναν, ο κ. Δημοσθένους επεσήμανε ότι η ζωή τους δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με κανέναν αποτέλεσμα, το οποίο έρχεται μέσα από μια διαδικασία και ότι οι επιλογές μπροστά τους είναι πολλές.

Απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση στα παιδιά που εξασφάλισαν θέση και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, να καταλήξουν σύντομα στην επιλογή τους, ώστε να μην παρακρατούνται θέσεις και να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλα παιδιά, τα οποία ίσως αναμένουν μια δεύτερη ή τρίτη κατανομή στα Πανεπιστήμια της Κύπρου να δουν ένα όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα.

Ερωτηθείς για την τάση μείωσης όσων υποβάλουν αίτηση στην Ελλάδα, ο Υπουργός ανέφερε ότι η πρώτη παράμετρος είναι οι πολλαπλές επιλογές στα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Κύπρο, τονίζοντας ότι πολλά από τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται στην Κύπρο δεν προσφέρονται στην Ελλάδα. Η δεύτερη παράμετρος την οποία ανέφερε ήταν η αύξηση των φαινομένων κλεισίματος σχολών στην Ελλάδα λόγω καταλήψεων και απεργιών, κάτι το οποίο ενοχλούσε έντονα και φοιτητές και γονείς.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

Show More