Τα τελευταία στοιχεία από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων στο υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των βαθμολογητών
Χιλιάδες οικογένειες στην καρδιά του καλοκαιριού έχουν μόνο ένα θέμα συζήτησης: την πορεία των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Τα μηχανογραφικά δελτία έχουν κατατεθεί και όλοι πλέον αναμένουν το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όταν θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής, για να διαπιστώσουν αν θα αποκτήσουν την πολυπόθητη φοιτητική ιδιότητα.
Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι βάσεις στα περισσότερα τμήματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα σημειώσουν βουτιά, πιάνοντας ιστορικά χαμηλά σε φυσικομαθηματικές, ιατρικές, πολυτεχνικές και οικονομικές σχολές. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί κάνουν λόγο για πτώση των βάσεων ακόμα και 500 μόρια στις περιζήτητες Ιατρικές, ενώ όσον αφορά στις πολυτεχνικές σχολές, η πτώση θα αγγίξει ακόμα και τα 1.000 μόρια.
Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Φροντιστών κ. Γιάννης Βαφειαδάκης εκτιμά ότι αναμένεται μεγάλη πτώση των σχολών του 2ου, 3ου, 4ου και 5ου επιστημονικού πεδίου. Σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν τα ΤΕΙ του 4ου επιστημονικού πεδίου, ενώ τα υπόλοιπα θα έχουν ανοδική τάση λόγω της μεγάλης μείωσης των θέσεων σε σχέση με πέρυσι. Εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσει μόνο η Στρατιωτική Ιατρική (ΣΑΣ), που θα κρατηθεί ψηλά, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η Ευελπίδων και η Σχολή Αστυνομίας αναμένεται να κινηθούν ανοδικά. Αντίθετα, καθοδική θα είναι η τάση στις σχολές ΜΜΕ, στο Πάντειο και στα παιδαγωγικά τμήματα. Στα Πολυτεχνεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πτώση θα ξεκινά από τα 400 μόρια και αναμένεται να αγγίξει ακόμα και τα 1.000. Πτώση αναμένεται και στις φιλοσοφικές σχολές, ενώ ανάλογη τάση θα έχουν οι Νομικές και οι Ψυχολογίες, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης στο 1ο επιστημονικό πεδίο.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, οι υποψήφιοι έχουν επιλέξει σχολές που οδηγούν σε μία θέση στην αγορά εργασίας, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις είναι και εκείνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ολα, πάντως, τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα επιβεβαιώνουν την εικόνα πτώσης των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια, με μοναδική εξαίρεση στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των νομικών και ψυχολογικών σχολών. Παράλληλα, τα στοιχεία που δόθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι φέτος δεν θα έχουμε στα ΤΕΙ της επαρχίας θεαματική πτώση των βάσεων, καθώς οι θέσεις εισακτέων έχουν μειωθεί αρκετά. Πολύ χαμηλές βάσεις αναμένεται ότι θα έχουμε και φέτος τόσο στις ειδικές κατηγορίες όσο και στους εισακτέους με ειδικά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Συνολικά, ο αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μειώνεται κατά 8,94%. Ειδικότερα, στα ΑΕΙ αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 4,76% (πέρυσι ήταν 44.381 και φέτος 46.494), ενώ στα ΤΕΙ έχουμε μείωση κατά 28,1% (πέρυσι ήταν 31.713 και φέτος 22.794 άτομα). Παράλληλα, στην ειδική σειρά, δηλαδή στις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των ειδικών περιπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια, οι εισακτέοι ανέρχονται σε ποσοστό 20%.
Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο
1o: Προς τα κάτω και οι περιζήτητες Νομικές
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο η πτώση θα κυμανθεί από 150 έως 400 μόρια. Οι υποψήφιοι που στοχεύουν στις περιζήτητες σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα δουν τις σχολές ακόμα και 300 μόρια πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι. Μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στα τμήματα Ψυχολογίας.
2o: Υποχώρηση μέχρι και 500 μόρια
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, η καθοδική τροχιά των βάσεων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ή ακόμα και τα 600 μόρια σε ορισμένες φυσικομαθηματικές σχολές, κυρίως της επαρχίας. Οι αντίστοιχες σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα αναμένεται να ακολουθήσουν καθοδική πορεία που θα ξεκινά από 50 μόρια και θα φτάνει ακόμα και τα 500. Αντίθετα, τμήματα όπως Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ενδέχεται να καταγράψουν μικρή άνοδο λόγω της μείωσης των θέσεων εισακτέων.
3o: Πτωτικές ακόμα και οι Ιατρικές
Στο 3ο πεδίο, Ιατρικές, Κτηνιατρικές και Φαρμακευτικές αναμένεται να υποχωρήσουν από 100 έως 300 μόρια. Ειδικά φέτος θεωρείται δεδομένη η πτώση των βάσεων ακόμα και σε σχολές της Αθήνας. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 19.000 μόρια. Η Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης αναμένεται να φτάσει τα 18.200-18.300 μόρια, ενώ η Κτηνιατρική του ίδιου Πανεπιστημίου θα πέσει λίγο κάτω από τα 18.000 μόρια.
4o: Θεαματική πτώση σε πολυτεχνικές σχολές
Στο 4ο πεδίο, τα πολυτεχνικά τμήματα τόσο των μεγάλων πόλεων όσο και της επαρχίας τραβάνε την κατηφόρα, με την πτώση σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει μέχρι και τα 1.000 μόρια. Ακόμα και οι σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που κάθε χρόνο αποτελούν πόλο έλξης για τους υποψηφίους, θα έχουν σημαντική πτώση. Κι άλλες σχολές όμως, όπως το περιζήτητο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Υπολογιστών, θα δουν σημαντική πτώση των βάσεών τους.
5o: Πιο χαμηλά από οπουδήποτε αλλού
Στο 5ο επιστημονικό πεδίο, των οικονομικών σχολών, θα καταγραφεί η μεγαλύτερη πτώση , καθώς δεκάδες τμήματα θα έχουν καθοδική τροχιά. Τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Επικοινωνίας θα έχουν πτώση έως και 600 μόρια. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, επί παραδείγματι, η βάση στο περιζήτητο Τμήμα Λογιστικής αναμένεται να μην ξεπεράσει τα 17.500, μόρια ενώ το τμήμα Μάρκετινγκ θα πέσει κάτω από τα 16.000 μόρια.
Πηγή: protothema.gr