web analytics

ΕducationGR |

Σεμινάρια, σπουδές, υποτροφίες κ.α.

Μουσικός Καρπός: 1o σεμινάριο για σπουδαστές της Μουσικής

Μουσικό Εργαστήρι για Παιδιά και Νέους, ονομάζεται ο νέος θεσμός, που εγκαινίασε τον Ιανουάριο του 2013 η Μη κερδοσκοπική Εταιρεία Μουσικός Καρπός (mousikoskarpos.com), με σκοπό να προσφέρει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα επιμόρφωσης στο χώρο της Μουσικής, μέσα από τη δωρεάν παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων, τα οποία θα παρουσιάζουν διακεκριμένοι ομιλητές – Μουσικοί, με στόχο να διευρύνει τις μορφωτικές ευκαιρίες των σπουδαστών της Μουσικής.

Βασίζεται σ’ ένα πλαίσιο συνεργασίας με καλλιτέχνες (Σολίστ, Καθηγητές Μουσικής, Μουσικούς Ερμηνευτές) και απευθύνεται σε ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν βασικές γνώσεις μουσικής και παίζουν κάποιο όργανο. Σκοπό έχουν τη διερεύνηση των εκφραστικών δυνατοτήτων που προκύπτουν από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και τη μουσική σύμπραξη. Θα συζητηθούν και θα εφαρμοστούν τεχνικές για τη διεύρυνση της μελωδικής & αρμονικής αντίληψης, εξέλιξη και ολοκλήρωση μιας μουσικής ιδέας, καθώς και τρόποι εμπλουτισμού ενός κομματιού.

Ο Μουσικός Καρπός πιστεύοντας ότι η Μουσική Παιδεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο, δημιουργεί έναν πυρήνα πολιτισμού για αυτούς που αγαπούν τη Μουσική σαν τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας που δεν γνωρίζει σύνορα. Μέσα από τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του, αναπτύσσει εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και δημιουργικής προσέγγισης της Μουσικής. Προσφέρει πολιτιστικά ερεθίσματα, αλλά και ευκαιρίες κοινωνικότητας για όλες τις ηλικίες.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Τα σεμινάρια αυτά, θα έχουν να κάνουν με την τεχνική και θεωρητική κατάρτιση των Μαθητών, καθώς επίσης και με το ρυθμικό αυτοσχεδιασμό, (οι μαθητές να αναπτύξουν τον αυτοσχεδιασμό μέσα στο πλαίσιο ενός δεδομένου ρυθμού). Θα γίνει μία προσπάθεια ανάλυσης και εμβάθυνσης στα ρυθμικά, μελωδικά και γενικότερα δομικά στοιχεία του τροπικού ρυθμικού αυτοσχεδιασμού, έχοντας ως αφετηρία το ρεπερτόριο της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης. Στη συνέχεια αυτή η τοπικότητα θα εμπλουτιστεί με στοιχεία άλλων μουσικών παραδόσεων και θα απευθύνεται περισσότερο σε μουσικούς και μαθητές μελωδικών οργάνων και συγκεκριμένα σε Μαθητές του:

Κλαρινέτου: Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου 2013 (Κατερίνα Λιουδάκη)
Κόρνου: Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου 2013 (Γρηγόρης Ασωνίτης)
Φαγγότου: Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου 2013 (Μαρία Κατσογριδάκη)
Τρομπέτας: Κυριακή 26 Μαΐου 2013 (Κική Ανωμεριαννάκη, Γιάν. Φουντεδάκης)
Κιθάρας: Κυριακή 26 Μαΐου 2013 (Άγγελος Μπότσης)
Οι συμμετέχοντες είναι καλό να έχουν μία βασική εμπειρία επάνω στο όργανο με το οποίο θέλουν να συμμετέχουν ερμηνεύοντας ένα μουσικό έργο από 2 έως 5 λεπτά.

Τα σεμινάρια θα διεξάγονται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις αίθουσες του 2ο Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης και ώρα 10:00 έως 13:00.

Ο θεσμός εντάσσεται στις νέες εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσικού Καρπού και φιλοδοξεί να συμβάλει στην εξοικείωση του κοινού με τη μουσική δημιουργία και την καλλιέργεια της κατανόησης και της απόλαυσης που απορρέει από αυτήν.
Για τις παρουσιάσεις των οργάνων του σεμιναρίου θα διδάξουν καθηγητές Ωδείων και Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

– Η Διερεύνηση των εκφραστικών δυνατοτήτων που προκύπτουν από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και τη μουσική σύμπραξη
– Η Μουσικοπαιδαγωγική Προσέγγιση στην Εκμάθηση τον συγκεκριμένων Μουσικών Οργάνων
– Εφαρμογή πάνω σε τεχνικές για τη διεύρυνση της μελωδικής & ρυθμικής αντίληψης και την εξέλιξη και ολοκλήρωση μιας μουσικής ιδέας τον συγκεκριμένων οργάνων.
Ειδικοί θεματικοί κύκλοι «Μουσική Εκτέλεση & Ερμηνεία»
Για την παρακολούθηση κάθε κύκλου σεμιναρίων, είναι μόνον απαραίτητη η εγγραφή των ενδιαφερομένων. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, ηλικίας ή δικαιολογητικών. H παρακολούθηση θα είναι δωρεάν.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει απλά να συμπληρώσουν στο mousikoskarpos@yahoo.com την ONLINE ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

Η ΓΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ

Σε μια δύσκολη εποχή, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως η δημιουργικότητα, η συνεύρεση, η γνώση δεν είναι πολυτέλεια. Γι’ αυτό και ξεκινάμε εφέτος να οργανώσουμε και να πραγματοποιήσουμε σεμινάρια με ελεύθερη είσοδο.
Πιστεύοντας ότι η Μουσική Παιδεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο, δημιουργούμε έναν πυρήνα πολιτισμού για αυτούς που αγαπούν τη Μουσική σαν τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας που δεν γνωρίζει σύνορα. Μέσα από τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του, ο Μουσικός Καρπός, αναπτύσσει εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και δημιουργικής προσέγγισης της Μουσικής. Προσφέρει πολιτιστικά ερεθίσματα, αλλά και ευκαιρίες κοινωνικότητα στους Μαθητές που μας εμπιστεύονται.

Απέναντι στη γενικευμένη κοινωνική κρίση, που ενθαρρύνει τον ατομικισμό και την απομόνωση και οδηγεί στην υποβάθμιση όχι μόνον των πολιτιστικών αλλά και όλων, γενικότερα, των αξιών, ο Μουσικός Καρπός, με τα εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά του προγράμματα, αντιπροτείνει ένα περιβάλλον δημιουργίας, διαλόγου, επικοινωνίας, επιμονής και προσήλωσης σε αξίες που κινδυνεύουν να σβήσουν.
Στόχος μας είναι η προώθηση της συνεργασίας, μέσω της επικοινωνίας, της ανταλλαγής ιδεών και της ανάδειξης μιας νέας προοπτικής στην καλλιτεχνική ερμηνεία και την εκπαίδευση

ΝΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο θεσμός του σεμιναρίου, εντάσσεται στις νέες εκπαιδευτικές δράσεις μας και φιλοδοξεί να συμβάλει στην εξοικείωση του κοινού με την έντεχνη, ποιοτική μουσική δημιουργία και την καλλιέργεια της κατανόησης και της απόλαυσης που απορρέει από αυτήν. Για εμάς, τους φίλους μας, τους Μαθητές μας, για όσους θέλουν να μαθαίνουν, να πράττουν, να πηγαίνουν λίγο παρακάτω, σας καλούμε να συμμετάσχετε ως ενεργά μέλη, ως ακροατές ή ως επισκέπτες στις εκδηλώσεις μας και να ενημερώσετε τους φίλους σας γι’ αυτές, με την πεποίθηση ότι όσοι έρθουν θα περάσουν κάποιες στιγμές δημιουργικής και γεμάτη εμπειρίας καλλιτεχνικής αναζήτησης.
mousikoskarpos.com επισκεφτείτε μας για να μας γνωρίσετε.

Ο Πρόεδρος του Μουσικού Καρπού
Μαυράκης Αντώνης

Πηγή: goodnet.gr

Show More