web analytics

ΕducationGR |

Σεμινάρια, σπουδές, υποτροφίες κ.α.

Πώς να προετοιμαστείτε για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ

Μήνες τώρα αναμένουμε το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που θα ενισχύσει νέους άνεργους που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η προκήρυξη δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα.

Μέχρι τότε, το άρθρο αυτό έχει σκοπό να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε, έτσι ώστε μόλις βγει το πρόγραμμα να είστε σε θέση να υποβάλετε την αίτησή σας για επιδότηση.

Μπορεί το τοπίο να είναι κάπως θολό, όσον αφορά τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, αλλά με τα παρακάτω που σας προτείνουμε θα μπορέσετε εγκαίρως να κάνετε την προεργασία που χρειάζεται για να μη χάσετε χρόνο στη συνέχεια.

Τα βήματα προετοιμασίας για τις επιδοτήσεις ΟΑΕΔ απαντούν σε ερωτήματα πολλών αναγνωστών μας που θέλουν να ξεκινήσουν επιχείρηση και να χρηματοδοτηθούν.

Βήμα 1: Κάρτα ανεργίας

Διατηρήστε την κάρτα ανεργίας σας μέχρι να καταθέσετε την αίτηση στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ΟΑΕΔ, και αν δεν έχετε, σπεύσατε να εκδώσετε από τον ΟΑΕΔ που ανήκετε.

Βήμα 2: Εξατομικευμένη παρέμβαση

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τη βεβαίωση εξατομικευμένης παρέμβασης. Αν όχι, ζητήστε την από τον ΟΑΕΔ.

Εξατομικευμένη παρέμβαση είναι η ολιγόλεπτη διαδικασία που ολοκληρώνει κάθε άνεργος, όταν εγγράφεται, σε συνεργασία με έναν σύμβουλο του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για τη συζήτηση που κάνετε με το σύμβουλο για τα επαγγελματικά και εκπαιδευτικά προσόντα σας, καθώς και για τις θέσεις εργασίας που αναζητάτε.

Το πιθανότερο είναι ότι περάσατε από αυτήν τη διαδικασία όταν εγγραφήκατε στον ΟΑΕΔ, οπότε αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναζητήσετε τη βεβαίωση, δηλαδή το αποδεικτικό ολοκλήρωσης της εξατομικευμένης παρέμβασης.

Βήμα 3: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας

Προϋπόθεση για ένταξη στο επιδοτούμενο πρόγραμμα θα είναι να έχετε παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας. Δεν πρόκειται για επιδοτούμενα σεμινάρια ούτε για σεμινάρια που γίνονται σε άλλους φορείς, όπως τα ΚΕΚ.

Αποδεκτά είναι αποκλειστικά τα σεμινάρια επιχειρηματικότητας που διοργανώνονται δωρεάν από τον ΟΑΕΔ. Αν δεν έχετε παρακολουθήσει ήδη, κάντε αίτηση στον ΟΑΕΔ της περιοχής σας, για να πάρετε εγκαίρως σειρά.

Βήμα 4: Επιχειρηματική ιδέα

Διαμορφώστε την επιχειρηματική σας ιδέα σε μία έως τρεις προτάσεις.

Δώστε σε κάποιον που δεν γνωρίζει τη δουλειά σας να καταλάβει τι ακριβώς θα κάνετε. Καταγράψτε βασικά στοιχεία της επιχειρηματικής ιδέας, όπως:

  • Προϊόν/Υπηρεσία: Τι θα πουλάτε. Γίνετε όσο πιο συγκεκριμένοι μπορείτε.
  • Πελάτες: Ποιο θα είναι το target group σας. Πού απευθύνεται το προϊόν (π.χ. νέους με έφεση στις τεχνολογίες ή γυναίκες που τους αρέσει η μόδα ή επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος). Ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει και με ποιον τρόπο.
  • Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν το προϊόν σας διαφορετικό από άλλα ανταγωνιστικά. Τι είναι αυτό που θα διαφοροποιεί την επιχείρησή σας από άλλες ανταγωνιστικές. Γιατί ο πελάτης να αγοράσει το προϊόν σας. Ποια καινοτόμα χαρακτηριστικά θα έχει το προϊόν ή η επιχείρησή σας.

Βήμα 5: Επιχειρηματικό σχέδιο στο χαρτί

Ξεκινήστε την προεργασία για το επιχειρηματικό σχέδιο που θα υποβάλετε στο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Εκτός από τα παραπάνω (βήμα 4), σημειώστε σε ένα χαρτί, έστω και σκόρπια, ιδέες σχετικά με τα εξής:

  • Τιμή πώλησης του προϊόντος
  • Υλικά και κόστος κατασκευής του προϊόντος ή ειδικότητες και αμοιβές προσωπικού ή εξωτερικών συνεργατών που θα χρειαστείτε για την παροχή της υπηρεσίας
  • Από πού θα προμηθεύεστε πρώτες ύλες, προϊόντα, υπηρεσίες. Ποιοι θα είναι οι προμηθευτές σας
  • Ποια πάγια θα χρειαστείτε για να στήσετε την επιχείρησή σας: Π.χ. γραφεία, υπολογιστές, website, επαγγελματικές κάρτες, συσκευές γραφείου, μηχανήματα. Πόσο θα κοστίσουν.
  • Πώς θα βρείτε και θα προσεγγίσετε τους πελάτες (μάρκετινγκ)
  • Πώς προβλέπετε να πάνε οι πωλήσεις και τα έξοδά σας τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Γίνετε όσο αναλυτικοί μπορείτε.

Βήμα 6: Έδρα της επιχείρησης

Αν δεν έχετε ήδη αποφασίσει πού θα εγκατασταθείτε, σας προτείνουμε να κάνετε από τώρα μια έρευνα για το κατάλληλο γραφείο ή κατάστημα που θα χρειαστείτε.

Η έδρα σας θα είναι ο χώρος σας, η «βιτρίνα» της επιχείρησή σας, και, επίσης, θα συνοδεύεται από τα μηνιαία έξοδα (ενοικίου, κοινοχρήστων κ.λπ.). Βρείτε τον κατάλληλο χώρο, χωρίς να δεσμευθείτε ακόμα με συμβόλαιο, με σκοπό να είστε έτοιμοι όταν προκηρυχθεί το πρόγραμμα, και να μη χάσετε χρόνο και χρήμα επιλέγοντας μια γρήγορη και πρόχειρη λύση.

Γιατί να προετοιμαστείτε για την επιδότηση

Σημειώνουμε ότι τα τρία πρώτα βήματα είναι υποχρεωτικά. Αν πρόκειται τώρα να γραφτείτε στον ΟΑΕΔ, φροντίστε την ίδια ημέρα να εκδώσετε την κάρτα, να περάσετε από την εξατομικευμένη παρέμβαση και να κάνετε αίτηση για το σεμινάριο επιχειρηματικότητας. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσετε χρόνο.

Τα τρία τελευταία βήματα θα σας βοηθήσουν να συμπληρώσετε πιο εύκολα την αίτηση, όταν έρθει η ώρα, ή να έχετε καλύτερη συνεργασία με το σύμβουλο επιχειρήσεων που θα την αναλάβει.

Σε κάθε περίπτωση μια ορθά συμπληρωμένη αίτηση σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ΟΑΕΔ και ένα τεκμηριωμένο επιχειρηματικό σχέδιο θα αυξήσει στο μέγιστο τις πιθανότητες να πάρετε την επιδότηση.

Πηγή: epidotisimag.gr – Άρθρο της Στέλας Μικράκη

Show More