web analytics

ΕducationGR |

Σεμινάρια, σπουδές, υποτροφίες κ.α.

Βομβαρδισμένο τοπίο η Παιδεία με το… καλημέρα

Κενά, ελλείψεις, υποχρηματοδότηση και θεσμικά προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες

Η έναρξη της εφετινής σχολικής χρονιάς μοιάζει με ένα ιδιότυπο θρίλερ, τόσο για τη δημόσια όσο και για την ιδιωτική εκπαίδευση της χώρας.Ο χώρος της Παιδείας, που θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο διακομματικής συμφωνίας και σταθερότητας σε περιόδους έντασης και ανατροπών, αποδεικνύεται και εφέτος το μεγάλο «εργαστήριο» της συναρμολόγησης πρόχειρων κατασκευών και ερασιτεχνικών σχεδιασμών.Η πρώην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πληροφορήθηκε από τον Μάρτιο, από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας, για την πιθανότητα κενών σε θέσεις εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες, ωστόσο φτάσαμε στις 3 Σεπτεμβρίου για να κατατεθούν οι αιτήσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και να μετρηθούν οι ελλείψεις.

Και παρότι πολλοί θα ήθελαν να ξεκινήσει το σχολικό έτος μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου για να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος του προβλήματος, οι σχετικοί νόμοι και οι τυπικές διαδικασίες δεν επέτρεψαν να «ξεχειλώσει» η περίοδος πριν από την έναρξη του νέου έτους.

Παιχνίδια με τα… κενά
Για 21.000 κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ), κυρίως στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία της χώρας. Εκεί, στη βαθμίδα που μπαίνουν οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των μαθητών, τα κενά σε βασικές ειδικότητες υπολογίζονται σε 14.000 πανελλαδικά. Οι υπολογισμοί του υπουργείου και πάλι δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.
Στην αρχή η πρώην ηγεσία του υπουργείου υπολόγισε 16.000 κενά εκπαιδευτικών πανελλαδικά. Σήμερα, η υπηρεσιακή υπουργός κυρία Φρόσω Κιάου αναφέρει ότι έχουν εγκριθεί 12.000 πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στα σχολεία, αλλά ζητεί κατ’ εξαίρεση την έγκριση ακόμη 8.000 πιστώσεων. Ο γενικός γραμματέας της, κ. Δημήτρης Χασάπης, όμως, προτιμάει να εκφράσει τη δική του γνώμη και τους δικούς του υπολογισμούς και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κενά θα είναι 17.000 πανελλαδικά…
Σε όλα αυτά, πρέπει να αναλογισθεί κανείς ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών με βάση τα κοινοτικά κονδύλια, που είναι και οι περισσότερες, προβλέπονται μόνο για ειδικότητες εκτός πρωινού προγράμματος (ολοήμερα σχολεία, ειδική αγωγή, ευέλικτη ζώνη κ.λπ.).
Στην πρωινή ζώνη των σχολείων, όμως, και στα βασικά μαθήματα είναι που θα παρουσιαστούν εφέτος οι μεγαλύτερες ελλείψεις.
«Αν ανοίξουν τα σχολεία και αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους μετανάστες, πάμε καλά» έλεγε  ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, ιεραρχώντας τα προβλήματα της σύντομης προεκλογικής περιόδου που διανύει η χώρα.
Κατά πολλούς ο εκπαιδευτικός χώρος θα μοιάζει εφέτος με «βομβαρδισμένο τοπίο». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν με 14.000 κενά στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά της χώρας και 7.000 στα γυμνάσια και στα λύκεια.
Πάντως, το υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει συγκεκριμένα την πρόσληψη 11.925 αναπληρωτών εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων για τις ειδικές δράσεις που αναπτύσσονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στην ειδική αγωγή (τάξεις υποδοχής, στήριξη των σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενισχυτική διδασκαλία, ολοήμερα σχολεία κ.ά.). Οι υπηρεσίες του εκτιμούν επισήμως 11.200 κενά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, 4.000 κενά σε γυμνάσια και λύκεια, 2.000 στην ειδική αγωγή.

Σχολεία χωρίς κανέναν δάσκαλο
Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες δεν κάνουν λόγο για μεγάλα κενά. Σε δημοτικά σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας δήλωναν στο «Βήμα» ότι τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν στις 11 Σεπτεμβρίου χωρίς κανέναν δάσκαλο…
Οι δάσκαλοι θα είναι εφέτος η μεγάλη έλλειψη στα σχολεία της χώρας, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα κενά θα είναι λιγότερα.
«Μαθηματικοί, φυσικοί και φιλόλογοι είναι οι ειδικότητες σε… έλλειψη», όπως εξηγεί το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστου.
Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Αιγαίου.
«Δεν θα φανούν όλα τα κενά αμέσως» εξηγεί ο κ. Παπαχρήστου. «Ωστόσο, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα πιεστεί να παρουσιάσει έργο τις δύο επόμενες εβδομάδες, χωρίς όμως και κάτι τέτοιο να είναι εύκολο».
Από την πλευρά της ΔΟΕ ο πρόεδρός της, κ. Θανάσης Κικινής, αναφέρει ότι τα κενά σε δασκάλους σε πολλές περιοχές της χώρας θα είναι τρομακτικά. Οπως αναφέρει, μόνο στο Ηράκλειο της Κρήτης, υπήρχαν την περασμένη εβδομάδα 761 βεβαιωμένα κενά, στον Πειραιά 650 κενά, στα σχολεία τα Αιτωλοακαρνανίας 494, στις Κυκλάδες 486.
«Για άλλη μια φορά κάνουμε την κουβέντα μας ετεροχρονισμένα» λέει ο κ. Κικινής. «Είχαμε ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τα κενά της νέας χρονιάς από τον περασμένο Μάρτιο. Τότε μάλιστα από το υπουργείο Παιδείας υπολόγιζαν τα κενά μόλις σε 2.500. Τους είπαμε τι να προσέξουν και προτείναμε λύσεις για την οργάνωση της χρονιάς. Τα πάντα όμως μπήκαν σε δεύτερη μοίρα μπροστά σε δημοψηφίσματα και εκλογές» καταλήγει.
Τονίζει μάλιστα ότι η κάλυψη των βασικών κενών στα σχολεία, αν δεν προηγηθεί σωστή προετοιμασία, μπορεί να καθυστερήσει ως τον Νοέμβριο η ακόμη και ως τα Χριστούγεννα.

«Λουκέτα» και διάλυση στα ιδιωτικά σχολεία
Στα ιδιωτικά σχολεία το παιχνίδι «εφαρμόζω – δεν εφαρμόζω» που έπαιζε η κυβέρνηση ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα έμοιαζε στους παρατηρητές του με κακοστημένη πολιτική φάρσα. Και αυτό γιατί χιλιάδες οικογένειες ζούσαν τις προηγούμενες ημέρες με το άγχος αν θα πρέπει να ψάξουν για ένα δημόσιο σχολείο παραμονές έναρξης του νέου σχολικού έτους καθώς δεν θα μπορούσαν να αντέξουν την οικονομική πίεση που θα φέρει η εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.
Σε αυτό το φόντο το πρώτο «λουκέτο» ήδη μπήκε και έκλεισε μετά από 83 χρόνια λειτουργίας ένα ιστορικό ιδιωτικό σχολείο της χώρας, το Μιχαλοπούλειον του Πειραιά.
Το σχολείο αυτό, που ίδρυσε πρώην απόφοιτος των Αρσακείων σχολείων, επέζησε στη γερμανική κατοχή, αλλά, όπως λένε οι εκπρόσωποί του, λειτούργησε και ως καταφύγιο των μαθητών του και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.
Χιλιάδες Πειραιώτες πέρασαν από τις τάξεις του και πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν ξαφνικά τη ζωή τους να ανατρέπεται με την ανακοίνωση της διοίκησής του ότι το Μιχαλοπούλειον κλείνει.
Επειτα από αλλεπάλληλες ανατροπές στην απόφαση του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκε τελικά ότι μετατίθεται ως τις 16 Οκτωβρίου 2015 η εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Απόφαση που δεν φαίνεται να έλυσε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση το πρόβλημα αλλά να μετέθεσε απλώς την επίλυση στο μέλλον και στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Στη σχετική εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων σημειώνεται ότι η ημερομηνία της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 που αφορά τον χρόνο δήλωσης μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες μετατίθεται στις 16 Οκτωβρίου 2015.

«Δυστυχώς δεν είναι ένα ούτε δύο τα σχολεία που οδηγούνται σε κλείσιμο, με συνέπειες πραγματικά οδυνηρές για χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα χάσουν τη δουλειά τους»
 λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων κ. Χαράλαμπος Κυραϊλίδης.

«Το κόστος που θα έχει σε οικονομικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου φοβάμαι ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το έσοδο που καλείται να φέρει. Το πρόβλημα είναι να μην το αντιληφθούμε αυτό όταν θα είναι πολύ αργά. Ενα σχολείο 83 ετών που κλείνει απλά δεν θα ξανανοίξει ποτέ, όσο και αν διαπιστωθεί εκ των υστέρων ότι μερικοί οικονομικοί ή πολιτικοί σχεδιασμοί δεν έγιναν σωστά»
αναφέρει ο κ. Κυραϊλίδης.

«Υπάρχει τεράστια μείωση επισκέψεων και ενδιαφέροντος στα κολέγια από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση»
αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων κ. Βασίλειος Δασκαλάκης.
Οπως λέει ο κ. Δασκαλάκης, για πολλούς η χρονιά ήδη έχει χαθεί, με τους γονείς να μη σκέφτονται καν πλέον την επιλογή ενός κολεγίου για τις σπουδές των παιδιών τους μετά το λύκειο.
«Είναι αδιανόητο να προχωρούν σε αύξηση κατά 23% σε ένα προϊόν που αφορά εκπαιδευτικές υπηρεσίες» λέει ο κ. Δασκαλάκης.

ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Φτωχός συγγενής τα πανεπιστήμια

Τα πανεπιστήμια, αν και «κέρδισαν» τους διοικητικούς υπαλλήλους τους που είχαν μπει πέρυσι στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, δεν γλιτώνουν, ωστόσο, όπως φαίνεται, τη διάλυση.
Τα περισσότερα ιδρύματα δεν έχουν λάβει ούτε το 5% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησής τους, με αποτέλεσμα να αναζητούν εναγωνίως πόρους.

«Στο δικό μας πανεπιστήμιο από τα 2 εκατ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης για το 2015 ξέρετε πόσα χρήματα έχουμε πάρει;»
ρωτάει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων κ. Βασίλειος Διγαλάκης. Για να απαντήσει αμέσως: «Τις 37.000 ευρώ».
Παρά τις μειώσεις των προϋπολογισμών τους που έχουν φτάσει τα τελευταία χρόνια στο 70%, δεν φτάνουν πλέον στα ταμεία τους ούτε καν τα μειωμένα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού τους.

«Είμαστε πραγματικά σε πολύ δύσκολη κατάσταση»
λέει ο κ. Διγαλάκης που βρίσκεται σε συναντήσεις με τους συναδέλφους του για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του κλάδου.

«Εχουμε πάρει χρήματα από τους λογαριασμούς των κοινοτικών κονδυλίων μας μόνο για να καλύψουμε τα θέματα καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης για να συνεχίσει το πανεπιστήμιο να λειτουργεί»
λέει ο κ. Διγαλάκης. «Πρόκειται όμως για καθαρή υποβάθμιση των σπουδών» καταλήγει χαρακτηριστικά.
Ο αναπληρών τον πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ναπολέων Μαραβέγιας (μετά την υπουργοποίηση του κ. Θάνου Δημόπουλου στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας) αναφέρει ότι εκκρεμεί η καταβολή δόσεων του κρατικού προϋπολογισμού, ωστόσο κρίνει σημαντική την επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος στις θέσεις τους και αναφέρει ότι λύθηκε το πολύμηνο πρόβλημα της καθαριότητας του συγκροτήματος στην περιοχή Ζωγράφου με μια τρίμηνη σύμβαση υπηρεσίας που ανέλαβε το έργο. «Είναι γνωστό ότι τα προβλήματα συντήρησης των κτιρίων της πανεπιστημιούπολης είναι μεγάλα, οπότε προσπαθούμε να εξορθολογίσουμε τα έξοδα διαχείρισής μας» αναφέρει.
Μέσα σε όλα αυτά και με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ να μην έχει ψηφισθεί, τα ανώτατα ιδρύματα αντιμετωπίζουν και θεσμικά προβλήματα. Οπως επισημαίνει σε επιστολή του προς την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας κυρία Φρόσω Κιάου ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, σε συγκεκριμένα ΑΕΙ της χώρας η θητεία των πρυτάνεών τους έληξε στις 31 Αυγούστου αλλά παρατάθηκε ως τον Νοέμβριο. Ωστόσο για την εκλογή νέου πρύτανη ο νόμος που ισχύει απαιτεί τρίμηνη διεθνή εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα Συμβούλια Ιδρυμάτων προτού επιλεγούν οι υποψήφιοι. Καθώς λοιπόν τα χρονοδιαγράμματα αυτά είναι προφανές ότι έχουν παραβιαστεί, τι πρέπει να κάνουν οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ για την εκλογή των διαδόχων τους; Ερώτημα που ως σήμερα δεν έχει απαντηθεί.
πηγή: tovima.gr
Show More