Οι δυνατότητες συνεργασίας σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Texas A&M University που βρίσκεται στο Κατάρ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου με τον πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικής Πετρελαίου του Πανεπιστημίου του Κατάρ, Βασίλη Κελεσίδη.
Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό, ο πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης από το νέο ακαδημαϊκό έτος πρόκειται να ξεκινήσει στο Πολυτεχνείο τη λειτουργία του, ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με αντικείμενο τη μηχανική πετρελαίου, το οποίο θα είναι στα αγγλικά και θα απευθύνεται σε Ελληνες και ξένους φοιτητές.
Στη χθεσινή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συγκλήτου στο Κτήριο Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης και στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Διγαλάκη, οι αναπληρωτές πρυτάνεις Ν. Νικολαΐδης και Γ. Σταυρουλάκης καθώς και καθηγητές-ερευνητές από τα Τμήματα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Μηχανικών Περιβάλλοντος, ο κ. Κελεσίδης παρουσίασε τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στο δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν τόσο το πεδίο της εκπαίδευσης όσο και εκείνο της έρευνας.
«Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες συνεργασίας. Το Πανεπιστήμιο στο Κατάρ λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια ως τμήμα του κυρίως Πανεπιστήμιο του Texas A&M University, που είναι το δεύτερο ή τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Αμερική», ανέφερε ο κ. Κελεσίδης και πρόσθεσε ότι στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ λειτουργούν 4 βασικά Τμήματα: Μηχανικής Πετρελαίου, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών.
Ο κ. Κελεσίδης υπογράμμισε ακόμα ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο οποίο έχει υπηρετήσει ως καθηγητής επί 12 χρόνια, αποτελεί έναν πόλο αριστείας το οποίο θα μπορούσε να αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο του Κατάρ.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης υπογράμμισε ότι οι συνεργασίες σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο με ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες της νέας πρυτανικής αρχής, ενώ όπως έκανε γνωστό από το ερχόμενο φθινόπωρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με αντικείμενο τη μηχανική πετρελαίου.
«Στο πρόγραμμά μας από όταν αναλάβαμε ήταν το Πολυτεχνείο να ανοιχτεί και να αναπτύξει συνεργασίες τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και στην εκπαίδευση και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση με τον κ. Κελεσίδη από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ», ανέφερε ο κ. Διγαλάκης ενώ ερωτηθείς για το μεταπτυχιακό απάντησε: «Ήδη στη Σύγκλητο που είχαμε προχθές, εγκρίθηκε ένα μεταπτυχιακό ειδίκευσης για Μηχανικούς Πετρελαίου το οποίο θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο. Είναι επίσης σημαντικό ότι θα είναι το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα δώσει το Πολυτεχνείο στα αγγλικά κι ο λόγος είναι ότι θα απευθύνεται και σε Έλληνες αλλά και σε ξένους φοιτητές».
ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
«Χρειάζεται να ‘τρέξουν’ οι διαδικασίες»
«Πολύ αργά» χαρακτήρισε τα βήματα για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικής Πετρελαίου στο Texas University στο Κατάρ, Βασίλης Κελεσίδης επισημαίνοντας ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι να επισπεύσουν τις διαδικασίες.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το θέμα από τους δημοσιογράφους σχολίασε σχετικά: «Παρακολουθώ το θέμα της έρευνας πολύ στενά όλα τα χρόνια που βρισκόμουν εδώ και προσπαθούσαμε από την πλευρά μας να σπρώξουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εχει ξεκινήσει η διαδικασία αλλά προχωράει με πολύ αργά βήματα. Προχθές ο κ. πρωθυπουργός ανήγγειλε την ίδρυση της εταιρείας διαχείρισης υδρογονανθράκων. Αυτή η εταιρεία έχει ιδρυθεί με νόμο το 2011, την ακούμε πολύ καιρό και δεν έχει προχωρήσει ακόμα.
Καιρός λοιπόν είναι να προχωρήσει και επίσης να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την ανάδειξη των κοινοπραξιών που θα εκτελέσουν τις γεωτρήσεις στα τρία οικόπεδα».
Σε ό,τι αφορά την εκτίμησή του για το αν τα κοιτάσματα θα είναι αξιόλογα ο κ. Κελεσίδης σημείωσε: «Περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα των αναλύσεων των σεισμικών ερευνών για να δούμε εν τέλει τι δυνατότητες».
Πηγή: haniotika-nea.gr