web analytics

ΕducationGR |

Σεμινάρια, σπουδές, υποτροφίες κ.α.

Longaccess: Αρχεία ασφαλή για πάντα

Μια ελληνική startup διασφαλίζει πως δεν θα χάσεις ποτέ ούτε ένα byte από φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα, και λοιπά πολύτιμα δεδομένα

Οντας νέος γονιός, ο 41χρονος σήμερα Παναγιώτης Βρυώνης, παρατήρησε ότι είχε αμέτρητες φωτογραφίες και βίντεο της κόρης του από την πρώτη στιγμή που την αντικρύσε μαζί με τη σύζυγό του. Γνώριζε βέβαια ότι το υλικό αυτό στην ψηφιακή του μορφή είναι πολύ ευαίσθητο: οι υπολογιστές χαλάνε, οι δίσκοι «χτυπάνε», τα CD σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε που να τα δούμε όπως δεν έχουμε σήμερα που να ακούσουμε μία κασέτα. Σκέφτηκε λοιπόν, όπως εξηγεί, «τι θα μπορούσα να κάνω ώστε να διασφαλίσω ή έστω να αυξήσω σημαντικά τις πιθανότητες η κόρη μου να μπορεί να δει αυτές τις φωτογραφίες και τα βίντεο σε 20 – 30 χρόνια που θα είναι αρκετά μεγάλη για να την ενδιαφέρουν τέτοια πράγματα;».

Έτσι ξεκίνησε τη Longaccess, μια υπηρεσία που προσφέρει μακροπρόθεσμη και ασφαλή αποθήκευση για ψηφιακά δεδομένα. Στην Longaccess ο χρήστης προπληρώνει για 30 χρόνια τη φύλαξη των δεδομένων του, σε έναν ασφαλή χώρο, κλειδωμένο ψηφιακά με ένα «κλειδί». Αυτό το «κλειδί», που έχει την μορφή ενός πολύ μεγάλου κωδικού και είναι τυπωμένο και φυλαγμένο μαζί με άλλα σημαντικά έγγραφα, θα αρκεί στην κόρη του για να ανακτήσει τα δεδομένα – ακόμα κι αν αυτός δεν είμαι πια μαζί της.

Λίγο καιρό αργότερα δημιούργησε και μια συμπληρωματική υπηρεσία, τοBigStash. «Κάποιοι χρήστες μας», υποστηρίζει, «στη Longaccess έψαχαν και για μια πιο απλή λύση από αυτή που προσφέραμε. Ήθελαν να μπορούν να αποθηκεύουν κάπου πράγματα που δεν είναι τόσο πολύτιμα αλλά δεν θα ήθελαν και να τα χάσουν. Έτσι φτιάξαμε το BigStash». Εάν η Longaccess είναι το «χρηματοκιβώτιο», τότε το BigStash είναι το… πατάρι για όλα εκείνα τα αρχεία που δεν χρησιμοποιεί κανείς συνέχεια αλλά δε θέλει και να σβήσει. Παλιές φωτογραφίες από εκδρομές, παλιά βίντεο, αρχεία ήχου, γενικά ένα σωρό αρχεία που όλοι μας μαζεύουμε, μπορεί να τα χρησιμοποιούμε σπάνια ή και ποτέ, αλλά θέλουμε να ξέρουμε ότι είναι κάπου ασφαλή.

Σε ποιους απευθύνονται οι δύο υπηρεσίες σας;

Και οι δύο υπηρεσίες απευθύνονται στον απλό καταναλωτή. Με τη Longaccess απευθυνόμαστε κυρίως σε άτομα που θέλουν να διασφαλίσουν αρχεία που είναι σημαντικά για αυτούς σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, το βίντεο που έχω από την πρώτη φορά που κράτησα την κόρη μου, είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα και θα ήθελα κι εκείνη να μπορεί να το δει όταν θα μεγαλώσει.

Το BigStash από την άλλη είναι μια πολύ καλή λύση για τους ανθρώπους με πάρα πολλά αρχεία, όπως μουσική, βίντεο, φωτογραφίες ή και διάφορα αρχεία από projects που κάνουν. Πολλά από αυτά τα αρχεία δεν τα χρησιμοποιούμε συνέχεια αλλά θέλουμε να τα έχουμε κάπου.

Έχουμε διάφορα παραδείγματα, πολλά από τα οποία πρόεκυψαν από τους ίδιους τους χρήστες μας. Κάποιοι κυκλοφορούν συνέχεια με μία κάμερα τραβώντας ώρες βίντεο από ταξίδια, για να το επεξεργαστούν μετά και να καταλήξουν με ένα πολύ μικρότερο βίντεο που μπορούν να μοιραστούν με τους φίλους τους – αλλά δεν θέλουν και να πετάξουν το αρχικό υλικό. Αντίστοιχα, έχουμε δει μικρά συγκροτήματα που θέλουν ένα χώρο να αποθηκεύσουν ηχογραφήσεις τους ή βίντεο από εμφανίσεις τους, επαγγελματίες που θα ήθελαν να φυλάξουν κάπου τα αρχεία της προηγούμενής τους δουλειάς. Η λίστα είναι ατελέιωτη.

Τι σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό;

Δραστηριοποιούμαστε σε έναν τομέα, την αποθήκευση δεδομένων στο internet, στον οποίο δραστηριοποιούνται και όλα τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας που γνωρίζουμε: η Google, η Microsoft, η Amazon, η Apple, το Dropbox. Προφανώς και ο ανταγωνισμός με αυτά τα «μεγαθήρια» δεν είναι εύκολος.

Σε αντίθεση όμως με όλους αυτούς, η Longaccess και το Bigstash ασχολούνται με την αρχειοθέτηση και όχι τον συγχρονισμό των αρχείων σε διάφορες συσκευές και στο internet. Ό,τι ανεβαίνει στη Longaccess και στο BigStash παραμένει ως έχει – δεν υπάρχει δηλαδή η περίπτωση να χαθεί κάτι επειδή το έσβησα κατά λάθος από κάποια συσκευή μου ή επειδή ανανέωσα κάποιο αρχείο και ξέχασα να σώσω την παλαιότερη μορφή του.

Βλέπουμε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αυτού του είδους τις υπηρεσίες – γιατί όπως καταλαβαίνετε όλοι μας δημιουργούμε όλο και περισσότερα αρχεία και δεδομένα, τώρα που η καταγραφή της ζωής μας είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ψηφιακή.

Πιστεύουμε ότι τελικά η ζήτηση για αρχειοθέτηση θα ξεπεράσει τη ζήτηση για υπάρχουσες λύσεις συγχρονισμού. Και θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι σε αυτό.

Έχετε λάβει κάποια μορφή χρηματοδότησης;

Πρόσφατα είχαμε τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης και η εταιρία έλαβε 300.000 ευρώ από το JEREMIE Openfund ΙΙ, ανεβάζοντας τη συνολική επένδυση στα 410.000 ευρώ. Με την αρχική επένδυση στην εταιρία μπορέσαμε να αναπτύξουμε το προϊόν και να μάθουμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούσαμε από τους χρήστες μας. Με τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης μεγαλώνουμε την ομάδα μας, επενδύουμε περισσότερο στην προώθηση των υπηρεσιών μας και βέβαια βελτιώνουμε τις ίδιες τις υπηρεσίες.

Πόσα άτομα ξεκινήσατε και πόσοι είστε τώρα;

Ξεκινήσαμε το 2013 και είμασταν τρία άτομα: δύο developers κι εμένα που έκανα όλα τα υπόλοιπα που δεν ήταν στην κατηγορία «προγραμματισμός». Σήμερα είμαστε οκτώ άτομα (και κάποιοι επιπλέον εξωτερικοί συνεργάτες κατά καιρούς) με ένα πιο ευρύ φάσμα γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, όπως design, επικοινωνία και εξυπηρέτηση χρηστών.

 

Ποια είναι τα πλάνα σας για το επόμενο διάστημα;

Η επίσημη παρουσίαση του BigStash, στις αρχές του Ιανουαρίου που μας πέρασε, μας έφερε χιλιάδες νέους χρήστες από όλο τον κόσμο. Οι χρήστες -και το ενδιαφέρον τους- είναι ό,τι πιο σημαντικό για μία τεχνολογική startup καθώς φέρνουν ιδέες, προβλήματα προς επίλυση, νέες ευκαιρίες. Έτσι συνέβη και στη δική μας περίπτωση και τώρα είμαστε σε μία φάση που πρέπει να ιεραρχίσουμε όλες αυτές τις ιδέες και τις ανάγκες και να αποφασίσουμε τι μπορούμε και τι θέλουμε να υλοποιήσουμε στο επόμενο διάστημα.

Μόλις βγάλαμε καινούρια έκδοση της εφαρμογής μας για Windows και δουλεύουμε για να βγει και πρώτη σταθερή έκδοση της εφαρμογής για Mac. Δουλεύουμε πολύ τις μικρές λεπτομέρειες, ώστε ο χρήστης να έχει μία ευχάριστη εμπειρία. Αυτές τις μέρες ξεκινήσαμε να ανεβάζουμε στο YouTube μικρά «εκπαιδευτικά» βίντεο που βοηθούν τους χρήστες μας στα πρώτα τους βήματα.

Παράλληλα, εργαζόμαστε πάνω σε νέες λειτουργίες που θα δίνουν μεγαλύτερη ασφαλεια στους χρήστες μας, καθώς και τη δυνατότητα να μεταφέρουν αρχεία από και προς άλλες υπηρεσίες, πολύ εύκολα και γρήγορα.

Στόχος μας είναι τέλος να καταφέρουμε να κρατήσουμε για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται την προσφορά που έχουμε αυτή της στιγμή, με την οποία δίνουμε 5000 GB δωρεάν για ένα χρόνο σε κάθε νέο χρήστη.

Πηγή: protothema.gr

Show More