web analytics

ΕducationGR |

Σεμινάρια, σπουδές, υποτροφίες κ.α.

Ξενιτεύονται οι φοιτητές στις πλούσιες χώρες της ΕΕ

Ψάχνουν στο Διαδίκτυο, παίρνουν τηλέφωνο να μάθουν εάν υπάρχουν θέσεις, ζητούν φυλλάδια με το πρόγραμμα σπουδών. Νέοι από τις ευρωπαϊκές χώρες-PIGS αναζητούν την εκπαιδευτική τους τύχη στις βόρειες κυρίως χώρες ενώ ήδη το ενδιαφέρον τους για σπουδές στο εξωτερικό ξεπερνά το 150% σε σχέση με το 2011.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η ευρωπαϊκή εκπαιδευτική διαδικτυακή πλατφόρμα StudyPortals, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία πανεπιστημίων από τον οικονομικά σταθερό – ακόμη – ευρωπαϊκό Βορρά, οι αιτήσεις φοιτητών από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν αυξηθεί από 33% έως και 100%, ανάλογα με τη χώρα, σε έναν μόλις χρόνο.
Αυτά τα στοιχεία, όπως εξηγούν και οι υπεύθυνοι της έρευνας, καταδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα στις προοπτικές που έχουν αυτά τα παιδιά στις χώρες τους και στην πρόθεσή τους να σπουδάσουν και αργότερα να εργαστούν σε πολύ καλύτερες οικονομικά χώρες. «Αυτό που ουσιαστικά δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι πολλοί ταλαντούχοι νέοι θα μετακινηθούν στις βόρειες και βορειοδυτικές χώρες να σπουδάσουν, όπου και πιθανότατα θα αναζητήσουν να ξεκινήσουν εκεί και την καριέρα τους. Παράλληλα, όμως, διαπιστώνεται και μια έλλειψη που έχουν τα πανεπιστήμια στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες: Εχουν μείνει πίσω στο να εκσυγχρονίσουν και να δώσουν στο πρόγραμμά τους μία διεθνή διάσταση, προσελκύοντας ξένους φοιτητές. Ετσι, για παράδειγμα δεν προσφέρουν πολλά πανεπιστημιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Εντουιν βαν Ρεστ.
Είναι ενδεικτικό πως ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα αγγλικά σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχει αυξηθεί από 560 το 2002 σε 5.500 το 2012. Οι βορειοδυτικές χώρες, μάλιστα, πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα. Ετσι, στην Ολλανδία προσφέρονται 1.104 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά στα αγγλικά που απευθύνονται σε ξένους φοιτητές, ενώ η Γερμανία 890. Αντίθετα, η Ιταλία έχει 327 ενώ η Ελλάδα και η Πορτογαλία έρχονται τελευταίες, με 126 και 111 αντίστοιχα.
Για σπουδές στο εξωτερικό, στην Αγγλία, έφυγε για πρώτη φορά πριν ξεσπάσει η μεγάλη κρίση στην Ελλάδα το 2005 ο Αργύρης Παπαδόπουλος. Επέστρεψε και το 2010 πήρε και πάλι την απόφαση να φύγει, αυτή τη φορά στην Ολλανδία, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν, όπου το αντικείμενο των μεταπτυχιακών του είναι ο σχεδιασμός κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και η ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο αστικό περιβάλλον.

 

Καλύτερα έξω. «Οι εργασιακές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ολλανδία είναι πολλές, καθώς έχουν έλλειψη εξειδικευμένων ατόμων, αντιθέτως με την Ελλάδα όπου υπάρχει πλεόνασμα. Το ιδανικό για μένα, ωστόσο, θα ήταν να επιστρέψω στη χώρα μας, όταν και αν ξεπεραστεί η κρίση, μεταφέροντας την τεχνογνωσία που απέκτησα εδώ, για τη δημιουργία κάτι νέου στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, όμως, για ένα νέο άτομο που βρίσκεται στο εξωτερικό το να μείνει εδώ είναι πιο λογικό από το να επιστρέψει στην Ελλάδα, λόγω των πάρα πολύ καλών συνθηκών εργασίας και ζωής», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.
Οπως εξηγεί η υπεύθυνη μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης Τίνα Κοκ, οι αιτήσεις από Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια. «Μόνο το 2011 είχαμε αύξηση 50% από την Ελλάδα και 33% από την Ισπανία». Αύξηση περίπου 30% από το 2010 διαπιστώνει και ο υπεύθυνος του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Βερολίνο Ματίας Κούντερ.
Τελειώνει φέτος το μεταπτυχιακό του σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και σκέφτεται να αναζητήσει την επαγγελματική του τύχη στα ξένα ο Μανόλης Χρύσαλλος. «Πριν ένα χρόνο η ερώτηση για το αν θα ψάξω για δουλειά στο εξωτερικό ίσως να είχε κάποιο νόημα. Πλέον η απάντηση είναι προφανής, αν βέβαια είσαι ρεαλιστής. Ακόμα κι αν κάποιος θέλει να γυρίσει πίσω για προσωπικούς λόγους, είναι κάτι πολύ δύσκολο με τη σημερινή κατάσταση. Για όσους είναι από νησί, όπως εγώ, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα», σημειώνει. Τα στοιχεία της έρευνας δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τον ίδιον: «Το βλέπω γύρω μου» συνεχίζει. «Οι περισσότεροι μου φίλοι, πλέον, βρίσκονται στο εξωτερικό σε διάφορες πόλεις και χώρες της Δυτικής Ευρώπης – από Δανία και Σουηδία μέχρι Ελβετία και Βέλγιο. Επιπλέον, ενώ παλιά η απόφαση να πας εξωτερικό ήταν μοναχική και ήθελε πολλή σκέψη, πλέον βλέπεις ζευγάρια και φίλους που πηγαίνουν κατά ομάδες».
Show More