web analytics

ΕducationGR |

Σεμινάρια, σπουδές, υποτροφίες κ.α.

Το ΙΜΚ φιλοξενεί το Stanford Summer Theatre

Στην Αθήνα έφτασε το πολυμελές κλιμάκιο του Stanford Summer Theatre (SST) του Stanford University για την προετοιμασία τόσο του Σεμιναρίου και των Εργαστηρίων με θέμα«Αρχαίο δράμα: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις», όσο και της παράστασης «Οι Περιπλανήσεις του Οδυσσέα» σε σκηνοθεσία του καθηγητή και καλλιτεχνικού διευθυντή του SST, Ρας Ρεμ, που επισκέπτεται με συγκίνηση τη χώρα μας μετά από 36 χρόνια.

Όλα αυτά θα συμβούν στο πλαίσιο του νέου τριετούς προγράμματος που υλοποιεί τοΊδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ), με θέμα το αρχαίο δράμα σε συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αρχής γενομένης με το Πανεπιστήμιο του Stanford, από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου.

Πιστό στους καταστατικούς στόχους του το Ίδρυμα του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη, που με την τριλογία του «Ηλέκτρα»- «Τρωάδες»- «Ιφιγένεια», απέδωσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο το μεγαλείο του αρχαίου δράματος, το πρόγραμμα αναμένεται να αναβαθμίσει ουσιαστικά τον εκπαιδευτικό ρόλο του.

Το πρόγραμμα ξεκινά με την πρόσκληση στην Αθήνα από το ΙΜΚ, του δεύτερου Καλύτερου Πανεπιστήμιου στον κόσμο, του Πανεπιστήμιου Στάνφορντ από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη σχετική λίστα κατάταξης που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο 2012, και του πρώτου όσον αφορά στην επεξεργασία θεμάτων Αρχαίου Δράματος και Κλασικών Σπουδών, στα οποία δίνει ιδιαίτερο βάρος.

Για το Σεμινάριο και τα Εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου 2012 στο ΙΜΚ, κατατέθηκαν 104 αιτήσεις συμμετοχής και επιλέχτηκαν 80 ενδιαφερόμενοι, που θα παρακολουθήσουν το κεντρικό Σεμινάριο, από τους οποίους οι 32 θα πάρουν μέρος και στα 4 εξειδικευμένα Εργαστήρια.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, την Πέμπτη 13 Σεπτεμβίου, στις 15.00, θα γίνει παρουσίαση από τους συμμετέχοντες. Στο Σεμινάριο και τα Εργαστήρια που θα διδάξουν καθηγητές του Στάνφορντ, η φοίτηση είναι δωρεάν, ενώ, ήδη από τις αρχές Αυγούστου, διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες πολυσέλιδο έντυπο υλικό προετοιμασίας (273 σελίδες), οι οποίοι θα λάβουν και σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Στην πρώτη συνάντηση εργασίας, που έγινε στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης ανάμεσα στη συντονιστική ομάδα του προγράμματος, τον Ρας Ρεμ, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Stanford Summer Theatre και Καθηγητή Δράματος και Κλασικών Σπουδών του Stanford University και την Κατερίνα Ζαχαρία, Καθηγήτρια Κλασικών σπουδών στο Loyola Marymount στο L.A., ο Ρας Ρεμ αναφέρθηκε πολλές φορές στην αγάπη του προς της Ελλάδα αλλά και στην ιδιαίτερη τιμή που του έκανε το ΙΜΚ με την εν λόγω συνεργασία.

Επανειλημμένα τόνισε ότι τόσο το Πανεπιστήμιο Stanford, (το οποίο σημειώνουμε ότι καλύπτει μέρος των δαπανών της συμμετοχής του) όσο ο ίδιος και οι συνεργάτες του δέχθηκαν με μεγάλη χαρά να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, υπερνικώντας οποιεσδήποτε οικονομικές ή άλλου είδους αντιξοότητες.

Προσδοκία τους είναι να φέρουν σε άμεση επαφή νέους Έλληνες δημιουργούς και το ελληνικό κοινό
με το δικό τους τρόπο προσέγγισης της αρχαίας τραγωδίας τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε πρακτικό επίπεδο
και να εγκαινιάσουν έναν ανοικτό διάλογο με Έλληνες συναδέλφους τους
για την παραπέρα επεξεργασία αυτών των πολύ σημαντικών θεμάτων.

Επιπλέον, για τα στελέχη του Stanford, διδακτικό προσωπικό και επαγγελματίες καλλιτέχνες, αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση το γεγονός ότι θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά μία παράστασή τους στη χώρα που γέννησε το Αρχαίο Δράμα και τα Ομηρικά Έπη.

Η θεατρική παράσταση «Οι Περιπλανήσεις του Οδυσσέα» -βασισμένη στο Έπος του Ομήρου- σεμετάφραση Όλιβερ Τάπλιν και σκηνοθεσία Ρας Ρεμ, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο του ΙΜΚ από τις 12 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Γκετύ στο Μαλιμπού, τον Οκτώβριο του 1992. Η επεξεργασμένη εκδοχή της από τον Ρας Ρεμ έρχεται στην Αθήνα, έχοντας στις αποσκευές της, τιςδιθυραμβικές κριτικές του Τύπου και την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού του Σαν Φραντσίσκο.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3418 550
Πηγή: nooz.gr
Show More