web analytics

ΕducationGR |

Σεμινάρια, σπουδές, υποτροφίες κ.α.

«Αφήστε τις σπουδές και γίνετε υδραυλικοί»

Μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε. Αυτό δεν το υποστηρίζει μόνο ο σοφός ελληνικός λαός, αλλά και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο κύριος Μπλούμπεργκ συμβούλεψε  τους μαθητές που δεν είναι οι «αστέρες της τάξης» κατά τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων να «παρακάμψουν» το πανεπιστήμιο και να γίνουν υδραυλικοί, κάνοντας καλό στους ίδιους και την κοινωνία.

Όπως εξήγησε στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή του ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης, αυτό θα ήταν καλύτερο για όσους έχουν μέτριες επιδόσεις στην διάρκεια των μαθητικών τους χρόνων. Έτσι δεν θα χάσουν το χρόνο τους, θα έχουν εξαρχής ένα καλό εισόδημα και δεν θα μπλέξουν με πανάκριβα δίδακτρα ή φοιτητικά δάνεια, τα οποία εξάλλου θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ξεπληρώσουν.
Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, είναι η δουλειά τους δεν επηρεάζεται από το outsourcing ή από τους υπολογιστές- λογικό, διότι είναι μια υπηρεσία. Επικαλέστηκε δε και έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι υδραυλικοί ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία με καλύτερους μισθούς και λιγότερο χρέος από τους αποφοίτους πανεπιστημίων, το οποίο ο Μπλούμπεργκ το τοποθέτησε στο ύψος των 40 και 50 χιλιάδων δολαρίων..

ShowImage

Η New York Daily News παραθέτει από την πλευρά της τις απόψεις του Μαρκ Κάντοβιτς, ειδικού στη χρηματοδότηση των σπουδών που δικαιώνει εν μέρει τον Μπλούμπεργκ. Όπως λέει δεν χρειάζεται ο καθένας να πάει σε καλό πανεπιστήμιο για να βρει καλή δουλειά. Επίσης, τονίζει ότι κάποιοι απόφοιτοι κολεγίων θα έχουν στην διάρκεια της ζωής τους λιγότερα να ξοδέψουν από ό,τι εργαζόμενοι  καλοπληρωμένες δουλειές, όπως αυτές των υδραυλικών και των ηλεκτρολόγων, μπορούν να δώσουν καλύτερες

Όμως από την άλλη, οι σπουδές ακόμα και σε ένα μεσαίο ίδρυμα μπορούν μακροπρόθεσμα να βελτιώσουν τις οικονομικές προοπτικές ενός ατόμου. Όπως είπε, τόσο υψηλά ποσά, της τάξης των 40 και 50 χιλιάδων δολαρίων χρειάζονται για σπουδές στα πολύ υψηλού επιπέδου Ιδρύματα. Σε Ιδρύματα λιγότερο προβεβλημένα τα ποσά που απαιτούνται είναι μικρότερα. Και πάλι όμως, ένα πτυχίο κι ενός μη προβεβλημένου κολεγίου δίνει καλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης στις ΗΠΑ.

Ο λόγος που γίνεται το θέμα είναι το ότι μια μεγάλη ομάδα άνεργων ή κακοπληρωμένων πτυχιούχων, που έχουν επενδύσει πολλά χρήματα για τις σπουδές τους, έχει δημιουργηθεί στην Αμερική. Το θέμα απασχόλησε ακόμα και την προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ. Όμως, μια λύση του τύπου «να γίνετε όλοι υδραυλικοί» όπως αυτή που προτείνεται από τον κ. Μπλούμπεργκ είναι αρκετά απλουστευτική. Γιατί πόσους υδραυλικούς μπορεί πια να απορροφήσει αυτή η αγορά, άμα πάνε όλοι να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα;

Γιώργος Σμυρνής

Πηγή: reporter.gr

Show More