Σύμφωνα με τη λίστα για τα πιο περιζήτητα και… ακριβοπληρωμένα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως δημοσιεύεται από το αμερικάνικο περιοδικό Forbes ανατροπές και κονταρομαχίες παρατηρούνται για τα καλύτερα προγράμματα MBA που παρέχονται από τα πιο καταξιωμένα πανεπιστήμια του κόσμου.
Είναι γνωστό, ότι κυρίως στο εξωτερικό η… βιομηχανία της παιδείας αποδίδει τεράστια κέρδη στα πανεπιστήμια με αποτέλεσμα λίστες σαν του Forbes να αποκτούν άλλη δυναμική μπροστά στον σκληρό ανταγωνισμό των σπουδών με ιδιαίτερα υψηλά διδακτρα.
Στο περιοδικό καταγράφονται δυο λίστες όπου στην πρώτη παρουσιάζονται πανεπιστήμια που προσφέρουν προγράμματα MBA 1 έτους φοίτησης και μια δεύτερη κατάταξη με πανεπιστήμια που προσφέρουν 2ετή προγράμματα σπουδών.
Πιο αναλυτικά:
Τα καλύτερα μονοετή προγράμματα ΜΒΑ
IMD – International Institute for Management Development – Lausanne Switzerland
INSEAD – Fontainebleau, France and Singapore
IE – Madrid Spain
SDA Bocconi – Milan Italy
Cambridge Judge – Cambridge UK
Oxford Said – Oxford UK
Lancaster University Management School
Warwick Business School – Coventry UK
Cass Business School – London UK
Cranfield School of Management – Cranfield UK
Emlyon – Lyon France
HEC – Montreal – Montreal Canada
Τα καλύτερα διετή προγράμματα ΜΒΑ
London Business School, London UK
Manchester Business School, Manchester UK
IESE Business School, Barcelona Spain
National University of Singapore , Singapore
China Europe International Business School, Shangai China
ESADE Business School, Barcelona Spain.
IPADE Business School, Mexico City Mexico
HEC – Paris
Australian School AGSM – Sydney Australia of Business –
York – Schulich – Toronto Canada
McGill (Desautels) – Montreal Canada
British Columbia (Sauder) Vancouver Canada
Για την κατάταξη των προγραμμάτων εξετάστηκε τo ποσό των απολαβών των αποφοίτων σε μια περίοδο πέντε ετών σε σχέση με το κόστος που περιλαμβάνει τον χρόνο παραμονής εκτός εργασίας.
Στον υπολογισμό των απολαβών για τα πέντε χρόνια συνυπολογίστηκε το κόστος διαβίωσης και το ύψος των αμοιβών σε άλλους οικονομικούς κλάδους. Στόχος ήταν ο υπολογισμός των καθαρών κερδών που είχε ο απόφοιτος ενός MBA έπειτα από 5 χρόνια σε σχέση με όσα θα κέρδιζε αν είχε μείνει στην προ-MBA καριέρα του.
Συνυπολογίστηκε ακόμη το ύψος των διδάκτρων και κάθε άλλο ποσό εγγραφής. Φαίνεται ότι την ώρα που η κρίση μαστίζει τις χώρες της Ευρώπης, στον αντίποδα χιλιάδες φοιτητές επενδύουν σε προγράμματα ΜΒΑ μακριά από τη χώρα διαμονής τους ευελπιστώντας σε καλύτερες δυνατότητες επαγγελματικής απορρόφησης και μισθολογικής εξέλιξης στο μέλλον.
Πηγή: newpost.gr