web analytics

ΕducationGR |

Σεμινάρια, σπουδές, υποτροφίες κ.α.

endeavor: Ένα διεθνές δίκτυο στηρίζει την επιχειρηματικότητα και στην Ελλάδα!

Γραφείο και στην Ελλάδα λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο περίπου η Endeavor Global, ο παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος έχει την υποστήριξη γνωστών επιχειρηματιών, όπως ο συνιδρυτής του Linkedin, Ρέιντ Χόφμαν και ο επικεφαλής της Dell, Μάικλ Ντελ.

Η Endeavor αποτελεί διεθνές δίκτυο υποστήριξης επιχειρηματιών. Προσφέρει στρατηγικές συμβουλές και πρόσβαση σε σημαντικά δίκτυα και άλλα εργαλεία.

Μέσω των κατά τόπους γραφείων της, την τελευταία δεκαπενταετία, η Endeavor έχει επιλέξει 801 high-impact entrepreneurs από 15 χώρες σε Λατινική Αμερική, Αφρική, Μέση Ανατολή, Τουρκία και Νοτιοανατολική Ασία, που απολαμβάνουν μια σειρά συμβουλευτικών και άλλων υπηρεσιών παγκόσμιου βεληνεκούς, προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους από mentors και advisors της Endeavor, ενώ έχουν πρόσβαση στο διεθνές δίκτυό της και σε επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 οι επιχειρηματίες αυτοί κατέγραψαν έσοδα 5 δισ. δολ., εξασφαλίζοντας 200.000 θέσεις εργασίας.

Η Endeavor στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο οργανισμός συμπράττει με σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού «επιοχειρείν», με στόχο τη στήριξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Endeavor Greece είναι ο Πρόεδρος του Chandris Group, κ. Μιχάλης Δ. Χανδρής, ενώ Αντιπρόεδρος και «ψυχή» του εγχειρήματος η ιδρύτρια της Endeavor Greece, κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος και αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan-Ν. I. Θεοχαράκης Α. Ε., κ. Τάκης Θεοχαράκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Danaos Corporation, δρ Ιωάννης Κούστας, οGroup CEO του Ομίλου Antenna, κ. Θοδωρής Κυριακού, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ε.Ι. Παπαδοπούλος Α.Ε., κα Iωάννα Παπαδοπούλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ Α.Ε., κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο κ. Γιάννης Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε., η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises S.A., κα Μελίνα Τραυλού, και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Franco Compania Naviera Α.Ε., κα Μαρίλυ Φραγκίστα.

Μιχάλης Χανδρής – Πρόεδρος Δ.Σ.

Η Endeavor ήρθε στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, στην οποία έχουν ανατραπεί πολλές «σταθερές αξίες» και δεδομένα της Οικονομίας, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψουμε σ’ αυτά που είχαμε μέχρι σήμερα μάθει. Η προοπτική μιας «ισόβιας» θέσης στον δημόσιο τομέα, η «σιγουριά» της οικογενειακής επιχείρησης ή της δημιουργίας μιας «επιτυχημένης» επιχείρησης με τραπεζικό δανεισμό δεν αποτελούν πλέον επιλογές. Η κρίση έχει απελευθερώσει ένα νέο κύμα επιχειρηματικότητας και έχει εμπνεύσει τους νέους να αναπτύξουν τις δικές τους επιχειρηματικές ιδέες ή να εξελίξουν σε υγιείς βάσεις υπάρχουσες επιχειρήσεις.

chandirs650

Η Endeavor μπορεί να δράσει καταλυτικά σ’ αυτή τη διαδικασία και να έχει ουσιαστικό ρόλο σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Η καθοδήγηση, η στήριξη και η εκπαίδευση των νέων επιχειρηματιών είναι κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξή τους και για τη διαμόρφωση ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα οδηγήσει σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική για όλους εμάς που ανήκουμε στο δίκτυο της Endeavor, η ενεργή συμμετοχή μας σ’ αυτό το εγχείρημα και η έμπρακτη στήριξη των νέων επιχειρηματιών.

Μαρέβα Γκραμπόφσκι – ιδρύτρια και Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Όταν ξεκίνησα, πριν έναν περίπου χρόνο, τις συζητήσεις για το ελληνικό γραφείο της Endeavor, η πρωτοβουλία σε πολλούς φάνηκε πολύ φιλόδοξη – έως και αδύνατη. Σε περίπου έξι μήνες, χρόνο-ρεκόρ για τα δεδομένα της Endeavor, είχε δημιουργηθεί το ενδεκαμελές τοπικό Διοικητικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή πολύ σημαντικών επιχειρηματιών από διάφορους κλάδους, ενώ ξεκίνησε η λειτουργία του γραφείου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στην Ελλάδα υπήρχε έντονα αρνητικό κλίμα και είχε μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα με σκληρά μέτρα λιτότητας. Την ίδια στιγμή, όμως, βλέπαμε να αναδύονται ευκαιρίες, νέες ιδέες και σημαντικά ταλέντα που αναζητούν καθοδήγηση και ενίσχυση. Αυτό ακριβώς είναι που μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικά η Endeavor.
mareva250Η επέκταση στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για την Endeavor Global και για έναν ακόμα λόγο, καθώς σηματοδοτεί την αλλαγή στόχευσής της από αναπτυσσόμενες –με την κλασική έννοια– Αγορές σε χώρες με αναπτυσσόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και συγκεκριμένες αγκυλώσεις (θεσμικές, νομικές, γραφειοκρατικές, νοοτροπίας). Αποτελεί, επίσης, τον πρώτο ευρωπαϊκό σταθμό της Endeavor, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία.
Σήμερα μετά από εννέα μήνες επίσημης λειτουργίας έχουμε αξιολογήσει περίπου 150 εταιρείες απ’ όλους τους κλάδους και ήδη πέντε έχουν επιλεγεί και ενταχθεί στο δίκτυό μας. Με την εξαιρετικά πολύτιμη συμβολή των μελών του Δ.Σ. και του δικτύου 35 περίπου mentors, που προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο και τις γνώσεις τους, συνεχίζουμε να αναζητούμε τους επιχειρηματίες που θα αποτελούν πρότυπα και πηγή έμπνευσης για άλλους και θα συμβάλλουν με τις εταιρείες τους στην αντιμετώπιση του υψηλότατου ποσοστού ανεργίας, ειδικά στους νέους, και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Γιώργος Κορρές – Πρόεδρος Δ.Σ. «Κορρές»

Η συμμετοχή μου στο δίκτυο της Endeavor κατ’ αρχάς οδηγείται από το αίσθημα της προσφοράς. Η προσωπική μου πορεία δουλειάς, μου έδωσε εμπειρίες και μαθήματα που μέσω της Endeavor έχω την ευκαιρία να μοιράζομαι με νέους επιχειρηματίες, και να συμβάλω, όσο μπορώ, στη στήριξη και προώθηση προσπαθειών, που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να δώσουν ώθηση στην Οικονομία.

korres480

Είναι σημαντικό στις μέρες μας να μην μένουμε στη θεωρία, αλλά να βοηθούμε στην πράξη για να οδηγηθούμε σε βιώσιμα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα αποτελεί και πηγή έμπνευσης όλη αυτή η προσπάθεια, καθώς μου δίνει τη μοναδική δυνατότητα να συναντώ ανθρώπους με όραμα, ενθουσιασμό και ικανότητες. Αληθινά, παίρνω κι εγώ ο ίδιος δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον σε μια περίοδο που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τόσες προκλήσεις.

Χάρης Μακρυνιώτης: «Αναζητούμε τους μελλοντικούς επιχειρηματικούς ηγέτες»

«Η Endeavor εντοπίζει νέους επιχειρηματίες που ηγούνται καινοτόμων επιχειρήσεων με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και τους προσφέρει στρατηγικές συμβουλές παγκοσμίου βεληνεκούς, πρόσβαση σε σημαντικά δίκτυα και άλλα εργαλεία που τους οδηγούν στην επιτυχία», σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavor Greece, κ. Χάρης Μακρυνιώτης. «Με την καθοδήγηση της Endeavor αποκτούν υψηλή επιρροή, συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενισχύουν τους κύκλους εργασιών τους και γίνονται πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά. Ενώ συχνά περνούν απαρατήρητοι, αυτοί οι νέοι επιχειρηματίες γίνονται τώρα η βάση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στις χώρες τους».

makryniwtis480«Παραδοσιακά, η ελληνική κοινωνία παρουσιάζει ισχυρή ροπή προς την επιχειρηματικότητα, κυρίως τη μικρής κλίμακας και χαμηλής παραγωγικότητας, που δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό δεν είχε μεταπηδήσει σε εξωστρεφείς και παραγωγικούς κλάδους. Το αποτέλεσμα είναι πολλές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγικότητα. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να δοθεί έμφαση σε τομείς με φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, όπως τα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, ο τουρισμός και η τεχνολογία για την εξέλιξη των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και να συμβάλουν στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Χρήστος Παπαδημητρίου – CEO ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Η εταιρεία Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ αποτελεί την πέμπτη ελληνική προσθήκη στο δίκτυο της Endeavor και την πρώτη από τον κλάδο τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Η επιλογή έγινε στο 48ο διεθνές πάνελ επιλογής της Endeavor Global, στο Μπουένος Άιρες, από τις 6 έως τις 8 Μαΐου. Η εταιρεία, που εκπροσωπήθηκε από το CEO Χρήστο Παπαδημητρίου, ιδρύθηκε το 1939 και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στη Ν. Ελλάδα. Με μια σειρά ποιοτικών και καινοτόμων μεσογειακών προϊόντων, έχει καταφέρει να διακριθεί στην Ελλάδα και διεθνώς σε 28 χώρες. Σήμερα δίνει 100% έμφαση στο φυσικό βαλσαμικό ξύδι, που παράγεται αποκλειστικά από ελληνική σταφίδα, καθώς και στη νέα γενιά καινοτόμων μεσογειακών προϊόντων με βάση το ξύδι.

papadimitriu470«Είμαι βέβαιος ότι η στήριξη της Endeavor μπορεί να μας βοηθήσει σε συγκεκριμένες ανάγκες. Είναι σημαντικό ότι μπορούμε μαζί να χτίσουμε στρατηγική διεθνούς ανάπτυξης και να αξιοποιήσουμε την τεχνική τους υποστήριξη για την άριστη οργάνωση όλων των τμημάτων και λειτουργιών της εταιρείας, ώστε να υλοποιηθεί η στρατηγική αυτή και να ανταποκριθεί με επιτυχία η εταιρεία στις μελλοντικές προκλήσεις. Μπορούμε να γίνουμε πολύ καλύτεροι, πολύ πιο γρήγορα, σε πολλούς τομείς, αντλώντας πολύτιμη γνώση και έμπνευση από ένα ισχυρό δίκτυο διεθνών και εγχώριων ειδικών στον τομέα μας.
Το εγχείρημα σίγουρα δεν είναι εύκολο. Η δημιουργία ενός διεθνούς brand απαιτεί να είσαι πρωτοποριακός και άριστος σε όλα, να προβλέπεις τις εξελίξεις και να αντιδράς ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από ισχυρούς ανταγωνιστές. Επίσης, πρέπει συνέχεια να εξελίσσεσαι και να θέτεις νέους στόχους. Είμαι, όμως, αισιόδοξος καθώς μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε σε αρκετές προκλήσεις με επιτυχία και να έχουμε παρουσία σε 28 χώρες με ένα προϊόν, το βαλσαμικό ξύδι από σταφίδα, που έχει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα διεθνώς.
Σήμερα πιστεύω ότι είναι η πλέον ευνοϊκή στιγμή για να προσπαθήσει ένας νέος επιχειρηματίας από την Ελλάδα να μπει στον στίβο των εξαγωγών. Ειδικά στον τομέα των τροφίμων υπάρχουν πολλές κρυμμένες ευκαιρίες, καθώς η χώρα μας παράγει μοναδικής ποιότητας και γεύσης αγροτικά προϊόντα, τα οποία συνήθως αγνοούμε, έχοντας στο μυαλό μας ως μοναδική επιλογή προς εξαγωγή το ελαιόλαδο. Επιλέγοντας να ασχοληθείς με πιο ιδιαίτερα προϊόντα, μπορείς να φέρεις πολύ πιο γρήγορα θετικά αποτελέσματα, αρκεί να έχεις όραμα, επιμονή, σοβαρότητα και συνέπεια στην προσπάθειά σου».

Οι τέσσερεις επιχειρήσεις που προηγήθηκαν

Οι τέσσερεις επιχειρήσεις που ήδη συμμετέχουν στο δίκτυο της Endeavor στην Ελλάδα είναι οι εξής:

  • Daily Secret (www.dailysecret.com). Με αφετηρία το Athens Daily Secret, ένα δωρεάν email newsletter που αποκαλύπτει καθημερινά ένα «μυστικό» για την Αθήνα, η ομάδα του Daily Secret έχει δημιουργήσει μέσα σε έναν μόλις χρόνο εκδόσεις σε 11 χώρες με συνδρομητική βάση που ξεπερνά τα 500.000 μέλη. Ταυτόχρονα με τη διεθνή της εξάπλωση, η εταιρεία επιλέγει συνειδητά να διατηρεί την Ελλάδα ως λειτουργικό κέντρο.
  • Hellas Direct (www.hellasdirect.gr). Η Hellas Direct είναι ασφαλιστική εταιρεία αυτοκινήτου, που ιδρύθηκε το 2011 με στόχο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Δραστηριοποιείται μόνο μέσω internet και διαθέτει έμπειρη και εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών στον ασφαλιστικό τομέα.
  • Obrela Security Industries (www.obrela.com). Η Obrela Security Industries δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης και διαχείρισης του πληροφοριακού κινδύνου σε πολύπλοκα περιβάλλοντα μεγάλων εγχώριων και διεθνών (Global 500) οργανισμών και εταιρειών.
  • Out There Media (www.out-there-media.com). Η Out There Media δραστηριοποιείται σε Mobile Advertising. Διαθέτει γραφεία σε 11 χώρες και συνεργάζεται με brands, διαφημιστικές εταιρείες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου ανά τον κόσμο, με στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητάς τους και της διάδρασης με τους καταναλωτές, με πρωτοποριακό τρόπο.

Πηγή: reporter.gr

Show More