Με δέλεαρ τη δωρεάν διαμονή, διατροφή, αυτοκίνητο, αλλά και το εισιτήριο της επιστροφής, Έλληνες καθηγητές μεταναστεύουν στην Αλβανία, κάνοντας χρήση της 3ετους αναστολής καθηκόντων. Απόβαση Αλβανών εκπροσώπων στα Γιάννενα.
“Ζητούνται Έλληνες καθηγητές για να διδάξουν σε πανεπιστήμια. Πολύ καλές αποδοχές. Μετακινήσεις, στέγη και έξοδα διαμονής, όλα καλυμμένα”.
Η εν λόγω αγγελία δημοσιεύτηκε στον αλβανικό και βουλγαρικό Τύπο και καλεί Έλληνες καθηγητές να διδάξουν σε πανεπιστήμια, φυσικά με το αζημίωτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα “Καθημερινή”, ήδη κάποιοι Έλληνες κάνοντας χρήση της τριετούς εκπαιδευτικής αναστολής καθηκόντων άνευ αποδοχών, την οποία δικαιούνται, βρήκαν το δικό τους Ελντοράντο σε πανεπιστήμια της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
Άνευ αποδοχών από την Ελλάδα των περικοπών και των διαφόρων μειώσεων, αλλά και με παχυλές αμοιβές από την Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα της Καθημερινής, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης: “Για πρώτη φορά τους συνάντησα σε συνέδριο στην Αλβανία, το οποίο έγινε στο πλαίσιο κάποιων ερευνητικών εργασιών μας. Μου πρότεινα να με επισκεφθούν στο γραφείο μου στο πανεπιστήμιο. Δέχθηκα και σκέφτηκα ότι η συνάντησή μας θα αφορούσε ζητήματα της συνεργασίας μας.
Όταν ήρθαν στα Γιάννενα, έπεσα από τα σύννεφα”.
Οι επισκέπτες του ήταν εκπρόσωποι ιδιωτικών πανεπιστημίων στα Τίρανα. Στη γειτονική χώρα λειτουργούν επτά ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία ακολουθούν ευρωπαϊκό ή αμερικανικό πρόγραμμα σπουδών στο πλαίσιο συνεργασιών με αντίστοιχα ΑΕΙ.
Οι εκπρόσωποι αλβανικών πανεπιστημίων με την επίσκεψή τους στα Γιάννενα θέλησαν να δουν εάν κάποιοι από τους εκεί καθηγητές, επιθυμούν να μεταβούν στη γειτονική χώρα, προκειμένου να διδάξουν.
Το πακέτο προσφοράς περιλαμβάνει αυτοκίνητο που θα περάσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα, μισθό, καθώς και πληρωμένα όλα τα έξοδα διατροφής και διαμονής.
Φυσικά, στην πρόταση συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα για το εισιτήριο επιστροφής από τα Τίρανα έως την Κακαβιά.
Ωστόσο, ο Έλληνας καθηγητής που θα αποδεχθεί την πρόταση, θα πρέπει να διευθετήσει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας του στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Όμως και σε αυτό το σημείο, οι Αλβανοί εκπρόσωποι ήταν καλά διαβασμένοι.
Και αυτό διότι η ελληνική νομοθεσία απαιτεί από τους πανεπιστημιακούς να κάνουν από 6 έως 14 ώρες μάθημα και να έχουν τουλάχιστον τρεις ημέρες φυσική παρουσία στο ίδρυμα. Έτσι δεν χρειάζεται παρά μία καλή διευθέτηση του εβδομαδιαίου χρόνου ανάμεσα στο ελληνικό και αλβανικό ίδρυμα.
Ανάλογες προτάσεις έχουν δεχθεί καθηγητές της Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για βουλγαρικές σχολές.
Οι Αλβανοί εκπρόσωποι φαίνεται ότι έχουν προσεγγίσει και καθηγητές από την Νότια Ιταλία, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση αφορά σε δίμηνη παραμονή στην Αλβανία, λόγω απόστασης.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφορία ότι κάποιος καθηγητής από τα Γιάννενα έχει δεχθεί την αντίστοιχη πρόταση.
Πηγή: http://news247.gr