web analytics

ΕducationGR |

Σεμινάρια, σπουδές, υποτροφίες κ.α.

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ των 800 κορυφαίων του κόσμου

 
Μεταξύ των 800 κορυφαίων Πανεπιστημίων του κόσμου βρίσκονται έξι ελληνικά ιδρύματα, σύμφωνα με τον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων 2013 της QS, που δημοσιεύτηκε στο Topuniversities.com.
Το ίδρυμα της χώρας που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για την Ελλάδα φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (θέση 471-480), που παρουσιάζει αύξηση από τη θέση 451-500 όπου βρισκόταν το 2012.
Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης είναι το δεύτερο καλύτερο ίδρυμα της χώρας στη θέση 491-500, και ακολουθεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (και τα δύο στη θέση 501-550).
Το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται στη θέση 601-650, ενώ το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι στη θέση της κλίμακας + 701.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στον φετινό πίνακα έχουν προστεθεί πάνω από 100 πανεπιστήμια, τα οποία συνολικά ανέρχοται σε 800, με εκπροσώπηση 76 χωρών. Η κατάταξη έλαβε υπ’ όψιν τις απαντήσεις 62.094 ακαδημαϊκών και 27.957 εργοδοτών.
Στην κορυφή το MIT
Παγκοσμίως, το ΜΙΤ βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα για δεύτερη συνεχή χρονιά, και ακολουθεί το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Κέιμπριτζ. Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση από άποψη αριθμού πανεπιστημίων ήταν οι ΗΠΑ (144), το Ηνωμένο Βασίλειο (69), η Γερμανία (42), η Γαλλία (40), και η Ιαπωνία (38).
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής ερευνών στην QS Μπεν Σόουτερ σημείωσε πως «με τις μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι αναπόφευκτο να έχουν μειωθεί σημαντικά οι τιμές της αναλογίας φοιτητών – διδασκόντων και διεθνή πανεπιστήμια έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, εφόσον το προσωπικό των πανεπιστημίων έχει επίσης μειωθεί ευρύτερα».
Η κ. Ελένη Μπώλου, μάρκετινγκ μάνατζερ στην QS, τόνισε πάντως πως «παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, η σταθερή επίδοση της Ελλάδας στο φετινό πίνακα κατάταξης είναι θετικό νέο για το έθνος».
«Η επίδοση των πανεπιστημίων είναι πολύ δυναμική. Κατάφεραν να διατηρήσουν την ίδια καλή θέση που είχαν και πέρσι. Η ελληνική οικονομία δεν είναι τέλεια, η επένδυση στην επιστήμη είναι ελάχιστη και σίγουρα δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Όμως το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια παραμένουν δυνατά δείχνει ότι δουλεύουν πραγματικά σκληρά για να εκπληρώσουν την αποστολή τους».
 Πηγή: naftemporiki.gr
Show More