web analytics

ΕducationGR |

Σεμινάρια, σπουδές, υποτροφίες κ.α.

Περίπου 116.000 Ελληνες έχουν εγγραφεί στα e-μαθήματα της Coursera

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο Ιντερνετ δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα πρώτα μαθήματα μέσω διαδικτυακής… αλληλογραφίας εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ έως και το 2007 τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια φοιτητές εγγράφηκαν επί πληρωμή σε κάποιο από αυτά. Ωστόσο εδώ και έναν χρόνο όλο και περισσότερα ανώτατα ιδρύματα παγκοσμίως προσφέρουν «μαζικές ανοιχτές διαλέξεις» (massive open online courses), δίνοντας δωρεάν πρόσβαση στα αμφιθέατρά τους σε φοιτητές από όλον τον κόσμο.

Το 2011 δύο νεαροί καθηγητές Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η Ντάφνεϊ Κόλερ και ο Αντριου Ενγκ, παρατήρησαν ότι περισσότεροι από 200.000 χρήστες του YouΤube παρακολουθούσαν διαδικτυακά τις διαλέξεις που αναρτούσε ο κ. Ενγκ στο ήδη δημοφιλές μάθημα τεχνητής νοημοσύνης. Ετσι, αποφάσισαν να ιδρύσουν τη διαδικτυακή πλατφόρμα μάθησης Coursera τον περασμένο Φεβρουάριο.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ. Αρχικά ο σκοπός τους – λένε οι δύο ιδρυτές – ήταν να καταστήσουν την ανώτατη εκπαίδευση προσβάσιμη στον καθένα. «Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η συζήτηση για την αύξηση του κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που δεν είναι και τόσο προφανές στον καθένα είναι το αυξανόμενο κόστος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Διπλασιάζεται συνεχώς, ενώ από το 1985 τα δίδακτρα έχουν αυξηθεί κατά 559%», ανέφερε η κ. Κόλερ σε δημόσια ομιλία της για την πρωτοβουλία τον περασμένο Αύγουστο. Ηδη από το 2001 το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) είχε δημιουργήσει πειραματικά το Open Course Ware, μια ιστοσελίδα ανοιχτή στο κοινό, όπου καθηγητές του ιδρύματος αναρτούσαν υλικό από τις διαλέξεις τους.
Σήμερα 33 πανεπιστήμια παγκοσμίως – μεταξύ των οποίων το Κολούμπια, το Πρίνστον και το Στάνφορντ – συνεργάζονται με την Coursera προσφέροντας δωρεάν μαθήματα σε πληθώρα θεμάτων από τους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών, της ιατρικής και της βιολογίας έως τα μαθηματικά, τον προγραμματισμό και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Στην πλατφόρμα συμμετέχουν επίσης πανεπιστημιακά ιδρύματα από την Ελβετία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, την Κίνα και τον Καναδά. Σύμφωνα με τους ιδρυτές της, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 1,7 εκατομμύρια χρήστες – μεταξύ των οποίων 116.000 Ελληνες – ενώ οι συνολικές εγγραφές στις διαφορετικές διαλέξεις αγγίζουν τα 5 εκατομμύρια. Οι ενότητες των μαθημάτων απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και σε επαγγελματίες που επιθυμούν να εξελίξουν τις γνώσεις τους σε κάποιον τομέα. Πρόσφατα μάλιστα το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει τα μαθήματα που οι φοιτητές του παρακολουθούν στην Coursera.
Πηγή: tanea.gr
Show More