web analytics

ΕducationGR |

Σεμινάρια, σπουδές, υποτροφίες κ.α.

Ο Ελληνας που μαθαίνει οικονομία στους Γερμανούς

Από το 2004 κατέχει την έδρα Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε.

Στο κτίριο στην οδό Senckenberganlage, που δεσπόζει στο ολοκαίνουργιο campus όπου στεγάζεται το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Γκαίτε στη Φρανκφούρτη στεγάστηκε η γερμανική εταιρεία IG Farben (συντομογραφία του γερμανικού Interessen – Gemeinschaft Farbe-nindustrie = Κοινοπραξία Βιομηχανιών Βαφικών Υλών).

Η εταιρεία, παράλληλα με πρωτοποριακή δραστηριότητα σε διάφορα προϊόντα, ήταν κάτοχος της πατέντας για το εντομοκτόνο Κυκλώνας (Zyklon B), αέριο με βάση το υδροκυάνιο, που χρησιμοποιήθηκε στα στρατόπεδα εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος (θάλαμοι αερίων). Μετά το τέλος του πολέμου, η Κοινοπραξία κρίθηκε ως «ιδιαίτερα διεφθαρμένη και, κατά συνέπεια, επικίνδυνη» για να συνεχίσει να υφίσταται.

Συμβολισμός
Διαλύθηκε οριστικά το 1951. Μετά τον πόλεμο, το κτίριο έγινε το διοικητήριο των αμερικανικών δυνάμεων και το γραφείο του Αϊζενχάουερ υπάρχει ακόμη. Αυτά μας διηγείται, έξω από το κτίριο ο Μιχάλης Χαλιάσος, ο μοναδικός Ελληνας τακτικός Καθηγητής της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γκαίτε στη Φρανκφούρτη, που από το 2004 κατέχει την έδρα των Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών εκεί.

Ο Ελληνας που μαθαίνει οικονομία στους Γερμανούς

Είναι επίσης διευθυντής του πολύ γνωστού διεθνώς Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών (Center for Financial Studies – CFS) και συντονιστής του νέου αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος Master in Money and Finance.

«Το ότι εδώ στεγάζεται σήμερα το Πανεπιστήμιο είναι και η εξιλέωση του κτιρίου, αν και μέχρι το 2008 που επιλέχτηκε για τη συγκεκριμένη χρήση, κανείς φορέας ή οργανισμός δεν το ήθελε για τη στέγαση των υπηρεσιών του. Μάλιστα είχε προταθεί ως κτίριο για να στεγάσει την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, λόγω της θέσης του στο κέντρο της Φρανκφούρτης, αλλά την επομένη της πρότασης ο βρετανικός Τύπος έφερε στο προσκήνιο την άτυπη συμμαχία του Γ’ Ράιχ με την τότε εταιρεία», σχολιάζει ο καθηγητής.

Ο ίδιος διδάσκει τους φοιτητές σε όλα τα επίπεδα, από το προπτυχιακό μέχρι το διδακτορικό. «Εκπλήσσομαι από το ενδιαφέρον των φοιτητών και συναδέλφων μου για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους τους Ελληνες οικονομολόγους στο εξωτερικό, αν και δεν οφείλεται σε επιτυχίες μας αλλά στην κρίση. Σε ανοικτή ομιλία που έκανα πρόσφατα για το θέμα δήλωσαν συμμετοχή 150 άτομα και ήρθαν 135 (συνήθως αναμένουμε τους μισούς απ’ όσους δηλώνουν συμμετοχή).

Η αίθουσα γέμισε και σε εσωτερικό σεμινάριο που είχα την ευκαιρία να δώσω στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ έχουν αποκτήσει κακό όνομα στην Ελλάδα, αν και προσωπικά δεν θεωρώ ότι ξεκινούν με αρνητική διάθεση να καταστρέψουν μια χώρα.

Εγιναν λάθη 
Είναι επιστήμονες με διδακτορικό και έντονο ενδιαφέρον για την οικονομική πολιτική. Κι εγώ θα μπορούσα να είχα επιλέξει αυτήν την καριέρα και σίγουρα η σκέψη μου δεν θα ήταν πώς να ρημάξω τη χώρα, αλλά πώς να βρω μια λύση να λειτουργήσει ξανά. Βέβαια, οι Ελληνες οικονομολόγοι πρέπει να συμβουλεύουν και να εκφράζουν τεκμηριωμένες απόψεις, γιατί ξέρουν την κατάσταση της Ελλάδας από μέσα και αυτό δεν είναι εύκολο να το έχει κάποιος που δεν μεγάλωσε εδώ. Στην Ελλάδα κάναμε πολλά λάθη.

Πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις δημιούργησαν έναν υδροκέφαλο δημόσιο τομέα με δανεικά χρήματα χωρίς να σκέφτονται πώς θα γίνει παραγωγικός, αλλά κυρίως για να εξυπηρετήσουν πελατειακές σχέσεις των τελευταίων 30 ετών.

Πήραμε τα χαμηλά επιτόκια αλλά δεν φροντίσαμε να εκμεταλλευτούμε το φτηνό χρήμα για υποδομές και πλατιά παραγωγική βάση, ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί κι έτσι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία και πληρώνουμε ακριβά τώρα.

Πρέπει να χτίσουμε έναν ευρύ παραγωγικό τομέα που θα παρέχει αγαθά και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ώστε να έχουμε τα επιχειρήματα για να ζητούμε κάποιες χαλαρώσεις ή βελτιώσεις», εξηγεί ο ίδιος.

Η διαφορά
Το ελληνικό κράτος είναι σπάταλο και όχι ο λαός

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του καθηγητή Χαλιάσου εστιάζονται στα Μακροικονομικά και τα Χρηματοοικονομικά με έμφαση στη μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν τα περιουσιακά στοιχεία και χρέη των νοικοκυριών. Ο ίδιος διατελεί σύμβουλος του δικτύου Household Finances and Consumption της ΕΚΤ, που δημιουργεί την πρώτη εκτενή συγκριτική βάση δεδομένων για τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη.

Με βάση προϋπάρχοντα στοιχεία για τα νοικοκυριά ηλικίας άνω των 50, οι Ελληνες δεν φαίνονται ούτε απερίσκεπτοι ούτε σπάταλοι αλλά καλοί νοικοκύρηδες που φροντίζουν να έχουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως ακίνητα) για τα χρόνια της σύνταξής τους και για να αφήσουν στα παιδιά τους. «Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο κράτος και στο νοικοκυριό. Το κράτος είναι σπάταλο, οι Ελληνες δεν είναι άσωτοι όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν.

Το ότι αυξήθηκε ο δανεισμός του κράτους δεν σημαίνει ότι τα νοικοκυριά καταχρεώθηκαν ή δεν έχουν οικονομίες. Αν συγκρίνουμε τους Γερμανούς με τους Ελληνες το 2007, πριν από την κρίση, θα δούμε ότι ο χαρακτηριστικός Ελληνας έχει μεγαλύτερο καθαρό πλούτο από τον αντίστοιχο Γερμανό. Καθαρός πλούτος σημαίνει αυτό που προκύπτει αν αφαιρέσουμε όλα τα δάνεια από τα περιουσιακά στοιχεία», εξηγεί.

«Θεωρώ ότι πρέπει να βλέπουμε τα οικονομικά μακροπρόθεσμα και να βάζουμε συγκε- κριμένους στόχους, αγορές, επενδύσεις, εξασφάλιση για τα γεράματά μας. Οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να δίνουν φορολογικά κίνητρα και τη δυνατότητα στον καθένα να αποταμιεύει για τα γεράματά του».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Με πλούσιο βιογραφικό

Ο Μιχάλης Χαλιάσος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στους Αμπελοκήπους. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1978, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge κι έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως επίκουρος καθηγητής από το 1987-1993 στο Πανεπιστήμιο του Maryland των ΗΠΑ και στη συνέχεια μετακινή-θηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το 2004 ανέλαβε τη θέση στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης. Από τον Οκτώβριο του 2011, είναι ένα από τα έντεκα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδας.

ΒΑΣΩ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: http://www.ethnos.gr

Show More