web analytics

ΕducationGR |

Σεμινάρια, σπουδές, υποτροφίες κ.α.

Μοίρασε εκατομμύρια σε επιστήμονες

Ο Γιούρι Μίλνερ είναι καταξιωμένος επιχειρηματίας, με περιουσία 1 δισ. δολαρίων. Ωστόσο το πάθος του 50χρονου είναι η Φυσική. Θέσπισε τα δικά του «Βραβεία Θεμελιώδους Φυσικής», τα οποία δόθηκαν σε 9 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, συνοδευόμενα από 3 εκατ. δολάρια το καθένα!

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Γιούρι Μίλνερ
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Γιούρι Μίλνερ
Ο ίδιος δεν ολοκλήρωσε ποτέ το διδακτορικό του στη Φυσική. Τα παράτησε το 1989 και έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου συνέχισε τις σπουδές του στη… διοίκηση επιχειρήσεων. Στην πορεία, στα χρόνια που ακολούθησαν, ο νεαρός φοιτητής του Τμήματος Θεωρητικής Φυσικής από τη Μόσχα έμελλε να πραγματοποιήσει χρυσή πορεία στον χώρο των επιχειρήσεων. Ξεκίνησε την καριέρα του ως αναλυτής στην Παγκόσμια Τράπεζα και εν συνεχεία μεταπήδησε στον χώρο των επενδύσεων όπου διέπρεψε.

Διορατικός όσο λίγοι, άρχισε να ρίχνει λεφτά στο διαδίκτυο ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, για να έρθει εν συνεχεία να μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους πρώτους ιδιώτες που επένδυσαν στο Facebook (ήταν Μάιος του 2009 όταν ο Ρώσος εξασφάλισε το 1,96%, καταβάλλοντας 200 εκατ. δολ.).

Πλέον, εν έτει 2012, στα 50 του χρόνια, ο Γιούρι Μίλνερ είναι ένας καταξιωμένος επιχειρηματίας, με προσωπική περιουσία 1 δισ. δολ. και μετοχικά μερίδια σε πολλούς ιντερνετικούς κολοσσούς (Twitter, Spotify, Groupon κ.ά.).

Ο Ινδός φυσικός Ασόκε Σεν

Ο Ινδός φυσικός Ασόκε Σεν

Ωστόσο, παρά τις επιτυχίες των τελευταίων 30 ετών, ο μεγάλος καημός του 50χρονου παραμένει εκείνο το διδακτορικό που άφησε πίσω του ημιτελές.

Οσο για τη μεγάλη του αγάπη, αυτή εξακολουθεί να είναι η Φυσική. Μάλιστα, το πάθος του για τη Φυσική είναι τέτοιο που αυτός αποφάσισε εσχάτως να αρχίσει να απονέμει τα δικά του ετήσια… «Νόμπελ» Φυσικής.

Κι αν τα επίσημα Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας αποτελούν την πιο λαμπερή επιβράβευση για έναν επιστήμονα, αντιθέτως τα «Βραβεία Θεμελιώδους Φυσικής» του Μίλνερ αποτελούν την πιο πλούσια, καθώς συνοδεύονται από ένα ποσό ύψους 3 εκατ. δολ. έκαστο (συγκριτικά, το Νόμπελ ανέρχεται σε 1,2 εκατ. δολ.).

Ο νέος «θεσμός»
Μάλιστα, εγκαινιάζοντας τον νέο θεσμό, ο 50χρονος Ρώσος μοίρασε προ εβδομάδων όχι ένα αλλά εννέα τέτοια βραβεία, συνολικού ύψους 27 εκατ. δολ., σε ισάριθμους επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο, τους οποίους μάλιστα επέλεξε ο ίδιος.

«Ηθελα να στείλω το μήνυμα πως η Θεμελιώδης Φυσική είναι κάτι το ιδιαιτέρως σημαντικό», δηλώνει ο Μίλνερ, ο οποίος, σε αντίθεση με τη Σουηδική Ακαδημία, βραβεύει και πρωτοποριακές ιδέες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη εμπειρικά.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, κάποιος να βράβευε τον Πίτερ Χιγκς (ο οποίος ακόμη δεν έχει τιμηθεί με Νόμπελ) πριν από 48 χρόνια, όταν αυτός πρωτοδιατύπωσε τη θεωρία του για το μποζόνιο, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει το πείραμα του CERN.

ΙΝΔΙΑ
Πλούσιος σε… μια νύχτα

Μέσα σε μια νύχτα έγινε αστέρας στην πατρίδα του, την Ινδία, κι ένας από τους πλουσιότερους επιστήμονες στον κόσμο. Ο λόγος για τον Ινδό ερευνητή της «θεωρίας των χορδών», Ασόκε Σεν, έναν από τους εννέα φυσικούς που κέρδισαν το βραβείο του Μίλνερ, λαμβάνοντας 3 εκατ. δολ. έκαστος. Με τον μηνιαίο μισθό του να ανέρχεται σε περίπου 2.000 δολ., ο Σεν (ο μοναδικός Ινδός μεταξύ των φετινών νικητών), ο οποίος εργάζεται σε επιστημονικό ινστιτούτο της Βόρειας Ινδίας, θα έπρεπε να δουλέψει περίπου… 83 χρόνια για να κερδίσει τα 3 εκατ. δολ., από τα οποία ωστόσο η ινδική εφορία ετοιμάζεται να του πάρει το… ένα.

Άρθρο του Γιώργου Σκαφίδα

Πηγή: ethnos.gr

Show More